fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

operacija_prsten - 80891 - 26.12.2012 : Neko Banja Luka - best (5)

Nešo Lalić


Većina pripadnika IDV-a bi se morala sjećati njihovih priprema za akciju u PSC. Ako se sjećate, okupljanje je bilo u Ciginoj kafani u kasnim večernjim satima odakle smo ranom zorom trebali krenuti u akciju. Kafana ko kafana, a mjesta za sjedenje je bilo koliko hoćeš. Momci su se zezali jer tada je crni humor bio nešto sasvim normano kao gdje si ostavio pare, kome ostavljas ženu, mogu li uzeti tvoje čizme ako se ne vratiš?

Nešo je bio nervozan ili se to meni samo činilo. Uglavnom je hodao od grupice do grupice i govorio nam da pokušamo da se malo odmorimo tj. ako možemo da odspavamo jer nas sutra čeka naporan dan, ili kako on reče "biće tvrdo".

Nikada neću zaboraviti njegove riječi pred sam početak pucnjave:

  • "Jebem vam majku!"

    Akcija je krenula, i on je bio prvi. Imao je dva pancira ali i neku sudbinu božiju da ga pogodidi broving bočno. I još uvijek imam osjećaj da je još tu veče znao da se neće vratiti. I još imam pred sobom sliku sahrane, trudnu ženu... Nije bilo onoga ko nije zaplakao, a meni lično svaki plotun je bio kao udarac maljem u glavu.

    Bili smo borci, vojska koja brani svoju zemlju koji su sutra nastavili svoju borbu, a ja ni nakon dvadeset godina ne mogu da skontam da li je ta zemlja koja je svakako postala tuđa bila vrijedna toga da mali Filip ostane bez oca?

    Eh, koliko još imamo takvih priča i takvih tuga, da ti srce pukne!
  • Idi na stranu - |listaj dalje|