fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_doboj - 80728 - 20.12.2012 : Bosandzeros Doboj - best (2)

Dobojsko ratište


Prvo bih da pohvalim sve koji rade na ovoj stranici ili pomažu na bilo kakav način. Ovakvo nešto nam je trebalo prije 10-12 godina dok su još sjećanja bila čistija, ali nema veze.

Ovdje ima stvarno dosta ljudi koji pišu pravu istinu, bez obzira koga će ona zaboljeti, ali ima i onih koji pišu kako bi oni voljeli da se sve to desilo. Ipak, mnogo više ima onih prvih.

Primjetio sam i to da najviše tolerancije imaju upravo oni pravi borci, bez obzira na kojoj su se strani borili.

Želio bih da se ovdje otvori diskusija o ratištu na Istočnom dijelu Doboja. To znači borbe 18. 4. 1993. godine pa do 2. 6. 1993. godine.

Na ovom mjestu je jedan borac iz 16. krajiške brigade iznio tvrdnju da je Dobojsko-reslićko ratište uglavnom bilo mirno sa čim se ja ne slažem, ali možda je on i bio tu u vrijeme kada se ovdje nije "deralo" ili je bio na liniji prema Tešnju. Ja se dobro sjećam kada su udarne jedinice Armije BiH dolazile ovamo na ispomoć, i da im se tada ledila krv u žilama. Prvo su bili fascinirani utvrđenjima i gustinom rovova što direktno dokazuje da je to opasan dio ratišta. Drugo, kada dođu na česmicu i vide onu šumu ispred sebe (oni koji su bili tamo znaju o čemu govorim) i još razgovjetan razgovor neprijateljskih vojnika odmah im postavljali pitanje kuda je najlakše pobjeći. Još kada znaju da nema smjene 72 sata - dolazilo im da polude. Onda su išli izgovori mi smo napadačke jedinice, ne znamo mi čuvati liniju i tako to , što je na svakoj strani bilo. Još kada bi Tenk 84 dejstvaovao iza srpskog groblja po Rudinama, pa se ne zna da li su gori geleri ili kamen od tog utvrđenja.

Lijep pozdrav! Nastavio bih diskusiji ali ako ko ima još kakvih informacija ili je bio na tom dijelu ratišta.

Idi na stranu - |listaj dalje|