fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

hrasnica - 80582 - 14.12.2012 : Filip Lazarov Hrasnica - best (1)

Hrasnica


Namjera mog pisanja je bila da se pokrene tema o Hrasnici i Sokolović koloniji, jer kako i Željko napisa, o tome nema puno svedočanstava ni komentara!

Malo je onih koji bi mogli svjedočiti o dešavanjima u Hrasnici jer su Srbi bili sistematski "razmijenjeni" već u prvih nekoliko mjeseci rata. Srbi u Hrasnici nisi imali nikakvih šansi i samo su žive glave izvukli oni za koje se nije tačno znalo da li su Srbi ili Hrvati. Na moju sreću, na zadnjem popisu stanovništva nisam ispunio nikakav obrazac pa me nisu imali na spisku, kako mene tako ni moju ženu i djecu. Drugim riječima, ni jedna partija u Hrasnici nije znala za mene, tj. da postojimo jer nigdje nismo bili prijavljeni. Pošto sam po ocu Makedonac, vadio sam se na to da samo "nezainteresovana strana u sukobu", upravo kao što mi je moj prijatelj Vehbija Numanović objasnio!

Ipak, da sam trebao biti negdje kao vojnik, onda bih bio u Vojsci Republike Srpske, kao što moj prijatelj Mekić Alija reče dok smo brali jabuke na Stojčevcu u ljeto 1992. godine. Tom prilikom ni jedan metak nije ispaljen na nas sa srpske strane, mada smo sišli pedeset metara od linija i to bez oružja i tom prilikom smo nabrali dva ruksaka jabuka a zatim otišli nazad u hotel.

Ja se zbog nečega nisam bojao srpskih metaka i granata. Bilo mi je smiješno kada je Alija tri puta provrtio Kuranom oko moje glave i rekao:

  • "Sada te Alah čuva!"

    U to vrijeme mi više nije bilo toliko bitno hoću li živjeti ili poginuti. Uostalom, sve je to bila "Alahova volja". Bilo mi je jedinov važno da su mi žena i djeca na sigurnom.

    Eto, toliko od mene i bez uvrede sa moje strane.
    Filip
  • Idi na stranu - |listaj dalje|