fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

boro_radic - 8042 - 10.04.2006 : Miroslav Spiric Altamonte Springs,Florida - best (0)

O Borinoj pogibiji


Pismo gospodina Miroslava ¿pirića, oca pokojnog Nebojše ¿pirića, saborca Bore Radića.

Poštovani gospodine,
slučajno sam nabasao na ovu stranicu i veoma sam zbog toga sretan, jer se u ovim komentarima o pogibiji Bore Radića pominje i ime mog pokojnog sina Nebojše Špirića zvanog Špiro.

S obzirom da sam dobro upućen u dešavanja oko pogibije Bore Radića, htio bih da dodam nekoliko stvari koje ovdje niko ne navodi.

Kombi koji je u Misoču vozio familiju poginulih boraca, braće Marković iz Ilijaša, naišao je na zasjedu bivšeg policajca Duraka i njegove grupe kod kafane "Ranč".

Sav izrešetan, kombi je zastao ispod mog prozora u Semizovcu, gdje su se odmah okupili mještani i vojnici koji su se tu zatekli. Vozač je bio teško ranjen, a u kombiju je bilo i nekoliko mrtvih civila. Prebačeni su u nekoliko automobila, kojima su odvezeni u Dom zdravlja u Vogošću.

U Semizovcu je odmah organizovana grupa najhrabrijih momaka, među kojima su bili moj pokojni sin Nebojše Špirić i pokoni Mladen Kuzman. Međutim prije nego su oni krenuli, kroz Semizovac su velikom brzinom projurila dva-tri autpombila u kojima su bili Boro Radić i njegova grupa. Tu je bio i sin mog prijatelja Nenada Markovića, zatim sin mog prijatelja Rajka Amidžića i još nekoliko momaka.

Nakon nekoliko sati napetog iščekivanja, iz pravca Ljubine je velikom brzinom projurio jedan auto. Mi nismo znali ko je u njemu. Zatim je stigao moj pokojni sin u Borinom automobilu. Boro je ležao mrtav na zadnjem sjedištu. Izbrojao sam 62 rupe na automobilu, ne računajući one metke koji su pogodili stakla i šoferšajbnu. Nakon toga, stigli su i ostali iz semizovačke grupe, samo nije bilo pokojnog Mladena Kuzmana, koji je tom prilikom ranjen, a preminuo je 20 dana kasnije na VMA.

Nismo znali šta je sa ostalima iz Borine grupe. Sutradan je pukovnik Vukota, koji je u ime komandanta vogošćanske brigade, Miladina Trifunovića, počeo da sakuplja grupu, koja je trebala da pokuša da izvuče i ostale poginule. Slušao sam šta Vukota predlaže i znao sam da će na takav način opet uletejeti u zasjedu. Pošto je i moj Špiro bio u pomenutoj grupi, nasao sam za pravo da predložim da u kombi natrpaju zarobljene muslimane i da oni izvuku poginule. Tako je i bilo! Tada se ustanovilo da je pored Bore u toj sačekuši poginuo i Marković i Amidžić, kao i još dvojica mladića, čijih se imena ne sjećam. To je prava i jedina istina.

Boro je bio sahranjen na porodičnom groblju u Radića potoku, Vogošća. Da li su mu kosti negdje prenešene, to ne znam. Toliko od mene i hvala na strpljenju.
Idi na stranu - |listaj dalje|