fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 80333 - 10.12.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Priča o Milovanu Vlačiću


Za Sarajliju Grand Forks,

Počeli smo priču o Milovanu, kao da se radi o nekom istaknutom junak. Ipak, mislim da je dobro pisati i o ovakvim ljudima jer ono može da razbije famu o onome što oni nisu bili.

Jednom prilikom sam na ovom sajtu pisao kako je Bane, vozač Hitne pomoći, poznatiji u Vogošći kao Pirketov burazer, pričao kako je bio u borbi na Žuči u trenutku kada smo 16. maja '92 krenuli u napad na Kobilju Glavu. U toj akciji smo ovladali jednim dijelom tog sela i da nas nije zaustavi neki zastavnik Torbica, osvojili bi cijelu Kobilju Glavu, možda čak i Hum. Tada su muslimani masovno bježali ispred nas, i usput za odmazdu palili srpske kuće na koje su nailazili na tom potezu.

Jednom prilikom se sakupio popriličan broj boraca spreman za polazak u neku od akcija. Bane je pričao o toj borbi na Kobiljoj Glavi, ali ni jednog trenutka nije rekao da je on bio vozač saniteta, a ne ratnik. Njegova priča je bila vrlo zanimljiva i svi su ga sa velikim interesovanjem pažljivo slušali. Sa mnom u društvu su tada bili Bodan i pokojni Nešo Lalić. Pošto smo nas trojica bili učesnici te akcije o kojoj je Bane pričao, mi smo se samo zgledali iz nevjerice da Bane to priča, znajuči šta je on radio na Žuči. U jednom trenutku Bane se sjetio da sam i ja bio u toj borbi, pošto me je tada vidio, okrenuo se meni i reče:

  • "Pa i ti si bio tamo! Reci nam da li je ovako bilo?"

    Ubrzo nakon što je završio ovu priču, Bane je otišao da vozi kombi Hitne pomoći, a mi smo ostali gledajući za nji i čekajući naredbu za pokret u novu akciju. Pokojni Nešo tada reće:

  • "Eto, mi ćemo do kraja rata svi u borbi izginuti a ovakvi će ostati živi i pričati kako je bilo i kako su oni hrabro ratovali!"

    Na ovom sajtu sam opisao neke akcije u kojima je učestvovala moja jedinica i na moje veliko iznenađenje neki od učesnika su nekoliko puta pokušvali da kažu kako su i oni bili u nekoj od tih akcija iako sa sigurnošću znam da te osobe nisu bile tamo. Tom prilikom ih nisam demantova, a mislim da sam trebao. Neki ljudi misle da se teško sjetiti koje sve bio u tim borbama pa bez imalo stida pokušavaju da od sebe naprave heroje.

    Upravo zbog toga mislim da je ova priča o Milovanu veoma korisna i poučna!
  • Idi na stranu - |listaj dalje|