fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

hrasnica - 80305 - 09.12.2012 : Filip Lazarov Hrasnica - best (0)

Fikret Prevljak


Nisam nikada upoznao Fikreta tako dobro da bih o njemu pisao kao o ličnosti, pa ću pisati samo iz iskustva...

O njemu sam čuo u početku rata u Hrasnici, mislim u juni-juli 1992. godine. Čuli smo o njegovim Zelenim beretkama kao elitnim jedinicama dok smo mi kao "regularna vojska" išli na linije. Zvali su se "Fikretovi" i meni je to bilo čudno. U toj jedinici su bila djeca od 18-19 godina sa povezima preko čela i svaki je imo Kalašnjikov, koje mi u to vrijeme nismo imali. Tu negdje u junu ili juli, poslali su tu dijecu na Krupac i Vojkoviće, u to vrijeme najbolje organizovane Srbe u regiji. Djeca su jurišala nizbrdo i tu su, naravno, doživjeli pravi masaker jer su ih Srbi dočekali spremni jer su znali da će doći.

Mislim da je Fikret bio na dženazi kada su Srbi poslali tijela poginule dijece. To je bio taj slučaj koji sam ja opisao u dvorištu u osnovnoj školi u Hrasnici, kad su crijevima prali tijela razmijenjih "boraca" Armija muslimanske BiH i kada je i započelo divljanje muslimana nad preostalim Srbima u Hrasnici...

Nakon toga se desio prvi, neuspio i drugi i treći napad na Ilidžu. To je bio onaj najveći, ali ni tada nije išlo baš kako je bilo planirano. Nisu uradili ništa i samo su imali gubitke.

Fikreta nisam vidion nikada u nekoj akciji. Nikada!

Fikret je bio jedan šupak koji je uletio u posao sa švercovanom robom iz Splita i zbog toga dobio da upravlja Igmanom, to jest robom koja dolazi i odlazi preko Igmana za Split i dalje. I naročto poslije kad je taj tunel iskopan, onda im je pravo krenuo biznis.

I to nema sumnje da je Fikret uspio da na račun svih onih jadnika u Sarajevu zaradi pare i bude ono što je danas. Ja sam se nadao da je taj šupak mrtav, jer i ne zaslužuje nešto drugo, ali se pronijela vijest da je živ... Ponekad se pitam da li ima pravde na ovom svijetu!

Ništa, Fikret je još živ mater mu j**em, a to što je pobio stotine Srba u Hrasnici, to se ne računa. I ne samo u Hrasnici već i u Bradini, Konjicu, Jablanici i Mostaru.... Sve se može saznati, samo da se krene iz početka ko je i gdje pravio zločine...

Fikreta sam upozno jednom prilikom kad smo se vraćali sa "straže" sa Igmana. Bili smo gore tri dana bez hrane i vode i vojska je bila stvarno ljuta. Išli su do toga da su htijeli nekoga ubiti. Ni ja nisam imao ništa protiv kada je nekoliko nas uletjelo kod Fikreta u komandu sa uperenim automatima i kada sam ga imao na nišanu... Tom prilikom smo imali cijelu komandu na nišanu, sa dva-tri...

Pred njima se nalazio sto pun hrane i pića. Bilo je tu svega što možeš da poželiš, a ja gladan i kažem mu da to nije fazon što mi nismo ni vodu dobili a on ovdje ždere koliko hoće i loče viski.

Naravno da se Fikro tada izvukao, a poslije kada sam ja napustao Hrasnicu, samo mi je trebao njegov potpis, a znao sam kako ga mogu dobiti - samo silom. I tako je bilo, opet sam ušao u njegovu komandu u PTT zgradu u punoj borbenoj opremi i rekao vojnicima da kažu da dolazi Filip. Meni je već bio pukao film od svih kurčevih komandanata bataljona ili šta ti ja već znam, kad sam ušao bio sam već spreman da ih sve pobijem i da poginem...

  • "Ja idem kući i gotovo!" - rekao sam kad sam ušao u komandu. Tamo sjede šupci, ko bajagi neki komandanti, i Fikro među njima. Ja gledam u njega i kažem:

  • "Nisam te do sada ni poznavao, što mi praviš problem? Je li te boli kurac za mene, šta se onda kačiš za mene? Potpiši da idem kući!"

    I Fikret je potpisao, a ja krenuo kući.

    Normalno ja da sam držao moj Kalašnjikov uperen u njegovom pravcu. A tu su bile i dvije bombe!
  • Idi na stranu - |listaj dalje|