fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

hrasnica - 80221 - 06.12.2012 : Filip Lazarov Hrasnica - best (2)

Kako sam ostao živ?


Već sam ranije pominjao kako sam se u ratu provlačio kao da sam Hrvat i samo na taj način ostao živ, a moji su živi zahvaljujući mojoj drskosti i hrabrosti jer sam uprkos tome što sam se našao u bezizlaznoj situaciji u mjestu u kome su muslimani odmah počeli sa ubistvima i čiscenjem.
Nisam išao na kopanje rovova jer su muslimani mislili da sam Hrvat, i zato me nisu dirali. U početku sam puno pomagao Srbima u Hrasnici. Nisam se bojao sve dok jedna akcija mladih beretki, dijece od 18-25 godina, negdje u maju na Igmanu ili Krupcu nije završila u krvi. Naime, muslimani su kamionima pred osnovnu školu Branko Radić u Hrasnici crijevima prali kamione... Ja sam tada pobjego kući i zaključao vrata. Ta noć je bila jedna od najgorih za Srbe u Hrasnici jer su se svetili na nedužnim ljudima koji su tu ostali...

Ovom prilikom su ubili i strica ministra Momčila Mandića i zapalili mu kuću. Tu su noć divljali ko životinje, palili i ubijali sve što su mogli uhvatiti i ubiti.

Tom prilikom ssmse ja dobro prepao jer mi je više ljudi tada reklo da ako nastavim pomagati četnike da će i mene da odvedu u "razmijenu". A tamo su išli Srbi koji su ostali u Hrasnici da bi čuvali stan ili kuću...

Kad je sve to prošlo, shvatio sam da više nema zajebancije i odlučio sam da spasavam sebe i svoju familiju. Vidio sam da je vrag odnio šalu. A šta sam drugo mogao? Morao sam se prilagoditi i ljubiti pravu ruku u pravo vrijeme.

Kako je vrijeme proticalo ja sam bio sve nervozniji. Ja sam već bio toliko otišao na živcima da su mi svakave misli dolazile na pamet. Pronosile su se glasine o silovanjima i meni je žena rekla da ih radije pobijem nego da ih ostavim same. Zena bješe mlada, lijepa, Hrvatica, a kćerka od 8 godina i sin od godinu i po. Svaki put kad sam išo na liniju mislio sam šta ću naći kada se vratim.

Igrom slučaja u to vrijeme sam se upoznao sa HOS-ovcima iz Rijeke, bolje rečeno oni su čuli za mene i nasli me! Njihov zapovjednik Gabrijel je sa nekoliko njih došao kod mene kući i traže mene (muslimani nek im je na čast) popizdile jer su samo čekali da nas pobiju i da se usele u moj stan.

Umjesto da nas pobiju, "moji" HOS-ovci mi kažu da se ja ništa ne brinem jer će oni moju ženu i dijecu da odvedu za Split a i ja ću zatim polako za njima. I ne samo to, nego mi dadoše i naoružanje i municiju, a Gabrijel mi kaže da me niko ne smije dirati!
Idi na stranu - |listaj dalje|