fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

hrasnica - 80196 - 05.12.2012 : Jovan - best (1)

Besa ćutnje


Ostade mi stric sa strinom u muslimanskom Sarajevu, u rajonu velešićkog bataljona i definitivno sam skontao da je išao na Žuč da kopa rovove za muslimansku armiju.

Informaciju nikad ne dobih jer "besa šutnje" je, gle apsurda, bolje djelovala na nemuslimane koji ostadoše u u muslimanskom Sarajevu.

Završio se rat, negdje 1997. godine stric poče dolaziti u srpski dio na naše imanje na Javor planini. Počeše ogovaranja nekih komšija, ali je to sasječeno već u korijenu od naše familije koja je najrođenije prihvatila nesrećnog strica.

Nikad nisam zažalio na pripadnost VRS jer ti je to omogućavalo da u svom rajonu možeš ugostiti Aliju ako treba.

Ako ja nemam šta ispričati iz prve ruke to ne znači da sam bio podrumaš, već možda sam se zatekao u "nezgodnom rajonu", a haški satrapi u vidu Medžide Kreso samo melju, iako je vojska iz Crne Rijeke sa svojim komandantom bila najčasnija srpska vojska.

Elem, godine prolaze stric osta živiti u svojoj kući u muslimanskom Sarajevu s čestim dolascima i boravku na imanju na planini Javor u širem rajonu Igrišta.

Godine prolaziše pa zaborav na rat poče nadirati. Vremenom sam skontao da je bar malo učestvovao u kopanju tunela ispod aerodroma, ali džaba ti sve, ni zarez priče ne uhvatih od njega. Kad god bih, u rijetkim trenucima, imao priliku da od njega uhvatim neku interesantnu priču on bi vješto i naravno nesvjesno skrenuo u drugu temu i tako izbjegao da bilo šta kažem.

I sad bih ja trebao da zamjerim Filipu što je okretao poglede od zatočenih Srba u podrumu nebodera u Hrasnici jer i on se borio da preživi nemoćan da pomogne čak ni sebi a kamo li nekome drugom.

Zbog toga kažme svaka čast Filipu jer je progovorio o svojoj ratnoj muci, a moj "amidža" će se prije objesiti nego svome bratiću ispričati koju epizodu sa Žuči ili iz onih teških sati kopanja tunela.

Ne zamjeram ja njemu ni sekunde, jer besa šutnje muslimanskog Sarajeva je planetarni projekat, i kao što rekoh uz sve pohvale muslimanske odanosti ovoj besi, zaista me fascinira nevjerovatna robotska odanost nemuslimana (sarajevskih Srba i Hrvata) da o svemu detaljnije progovore.
Idi na stranu - |listaj dalje|