fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

visoko - 80024 - 29.11.2012 : Delija Zvornik - best (3)

Bombardovanje Visokog


Poštovani,

ta ofanziva koju ste izveli je čuvena Vidovdanska ofanziva. Tačno je da ste tom prilikom zauzeli taj dio iznad Prijekog, a razlog leži u tome da ga je bilo nemoguće braniti. Naime, taj dio kod rezevoara je bio isturen i izložen vatri bukvalno sa svih strana. Možda se to mjesto i moglo nekao odbraniti ali uz ogromne gubitke, pa je naposlijetku odlučeno da se povučemo nekih 500 metara u dubinu i ispravimo liniju odbrane što se ispostavilo kao ispravna odluka jer do kraja rata nije bilo nikakvog pomjeranja na toj liniji a znas i sam koliko su snažni bili napadi u tom pravcu.

Inace na radio Visokom toga dana je objavljeno da se vijori zastava sa ljiljanima u sred Čekrčića i da su četnici u rasulu pobjegli. Moram da te ispravim nije "Osijela" nego "Usijela" a možda ste i to promijenili pošto se i Čekrčići sada zovu Čekrekcije ako sam dobro pročitao.

Mislim da vam je baš u tom napadu poginuo komandant specijalne policije, zaboravih mu ime ali nedavno su mu baš tu podigli spomenik a i određene rovove su restaurirali kao sjećanje na rat u Visokom. Što se tiče avio bombardovanja, njihov cilj je bila kasarna u Visokom a koliko su bili "precizni" govori podatak da su prvu bombu bacili na Podlugove u ilijaškoj opštini i da su izginuli srpski civili. Druga je izbačena u po Čekrčića, tačnije u dijelu koji smo zvali "Kuta" a tek onda je opalio po Visokom. Mislim da su i kod vas totalno promašili cilj jer ne vidim svrhu gađanja objekta tekstilne industrije i to na samom početku rata.
Idi na stranu - |listaj dalje|