fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

nevesinjska - 79938 - 26.11.2012 : Zoka Hadžići - best (3)

Deminer


Negdje u avgustu 1994. godine zateko sam se u Nevesinju. Negdje između Mači polja i Zijemlja. Tu su bile postavljeni neki topovi pa sam ja dežurao u slučaju kakvog kvara. Sa posadom sam često odlazio u obližnje selo da kupimo sir, kajmak, jaje. Jednom smo čak ispekli i ovna koji je bio veoma ukusan. Sve je to trajalo dok je bilo para a poslije opet makaroni, grašak, pasulj...

Lutajući po obodima sela pronađem jednu njivu sa krompirom. Izvadim nož i iskopam nekoliko krompira pa ponesem da ispečem sa posadom topa. Krompir nam se osladio pa smo išli svaki dan.

Jednog dana kad sam stigao do njive ugledam tablu sa natpisom. "minirano".

Da ja ne bi provjeravo da li je to stvarno minirano i ne pohledavši vratim se na onaj nekuvani tvrdi pasulj. Tih dana je često putem prolazila vojska pa smo se uspijevali ogrebati za koju konzervu.

Poslije nekoliko dana dođe nama neki đed noseći vrećicu krompira i zdjelu sira.

Poče da nam priča kako je minirao krompir. Kaže iskupio neke stara konzerve obojio u zeleno, poredo okolo i zatego žicu. To su mu bile potezne mine. Neku staru tepsiju je postavi kao protiv tenkovsku minu, a osigurač od struje postavio kao upaljač pa sve to obojio u zeleno. Nekoliko dana nakon toga niko više nije diro krompir. Jednog jutra kad je potjero ovce na pašu vidi da tamo više nema table. Priđe i vidi kako leži pored one "protivtenkovske mine" na koju je neko izvršio veliku nuždu, a na tabli napiso deminirano.
Idi na stranu - |listaj dalje|