fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_zvornik - 79894 - 24.11.2012 : From_srpska - - best (1)

Glođansko brdo


Interesuje me tragični događaj na Glođanskom brdu, ali su informacije veoma šture, kako je Jovan i sam spomenuo. Zanimljivo je i da ovaj slučaj nije bio u optužnici protiv Nasera Orića.

Stanković sa VMA, koji je radio eshumacije i obdukciju, tom prilikom je potvrdio tragove mučenja i likvidacija zarobljenih ljudi. Postojali su i snimci koji su to pokazivali. Čudno je da pored takve stručne i detaljne kriminološke obrade, što nije bio čest slučaj u ratu, ovaj slučaj praktično ne postoji osim u pomenima na godišnjice masakra. Ne postoji ni objavljen kompletan spisak poginulih. Druga nejasnoća je i broj pronađenih tijela. Nakon oslobađanja tog prostora u 1993. godini pronađeno je samo 40 tijela. Šta je bilo sa ostalima od ukupno 126 poginulih? Da li je bilo razmijene tijela prije eshumacije 1993. jer se u izvještajima na TV spominje 5-7 vojnika još uvijek vode kao nestali?

Na Glođanskom brdu stradala 3. četa "Zlatne vode" Zvorničke brigade pod komandom Pere Lazića koji je kasnije u izjavi tvrdio da su njihovi gubici bili 25 vojnika. Da li je ovaj komandir umanjivao svoje gubitke ili su stradali i iz nekih drugih jedinica?

Sastavio sam spisak stradalih iz dostupnih publikacija i tu postoji samo 53 imena poginulih i nestalih. Možda su to lica na kojima su bili vidljivi tragovi zločina. Da li negdje postoji kompletan spisak poginulih?
Idi na stranu - |listaj dalje|