fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poginuli - 79659 - 19.11.2012 : Milos Jovanovic Beograd - best (3)

Neđo (Bože) Kovačević


Neđo Kovačević je bio pripadnik 1. sarajevske mehanizovane brigade, Oklopnog bataljona, mehanizovane čete.

Obavljao je dužnost zamjenika komandira mehanizovne četa, koja je ja bila raspoređena u naselju Dobrinja 4 i naselju starosjedilaca ispod brda Mojmilo.

Neđo Kovačević je mučki ubijen u naselju Dobrinja 4, tačnije ispod mosta rječice Dobrinja na liniji razdvanja između Vojske RS i tzv. Armije BiH.

Tom prilikom je trebalo da u večernjim satim iz Sarajeva izađe sedam civila srpske nacinalnosti a među njima se nalazio i Neđov šura Anđelko Zirojević, mislim da sam rekao tačno ime.

Izlazak civila je organizovao Tešanović, imena se ne sjećam, iz Komisije za razmjenu Republike Srpske a uz predhodnu saglasnost nadležne komande.

Dan ranije, muslimani su pohapsili Srpske civile koji su trebali na pređu na teritotiju Republike Srpske i istu noć ubacili grupu specijalaca da bi izvršili napad na položaje mehanizovane čete. U vrijeme kada je trebalo da se prihvate civili iz grada, umjesto njih ubacili su još 9 svojih vojnika.

Ovo sve se odigravalo po noći, negdje oko 21:00 do 22:00 časova. Kada su Tešanović i Neđo Kovačević stigli pod most da bi prihvatili civile iz grada, na njih su muslimani otvorili žestoku rafalnu paljbu sa neposredne blizine od dva do tri metra.

Tada smo shvatili da se radi o prevari i da su muslimani iskoristili nesreću srpskih civila da bi na jedan veoma kvaran način i mučki napali nase položaje.

Naša sreća je da smo bili oprezni i nismo vjerovali muslimana, pa su vojnici na položajima bili spremni da prihvate napad, inače ko zna kakve bi još sve posledice bile.

Neđo Kovačević je bio veoma odgovoran starješina, hrabar vojnik i spreman da se nesebično žrtvuje za odbranu srpskog naroda. Uvjek je bio spreman na pomogne i da bude tu kada je najpotrebnije, pa tako i te kobne noći kada ja poginuo zajedno sa Tešanovićem.

Ovo što sam vam napisao, je samo jedan od primjera kukavičkog, podlog, mučkog načina kako su muslimani ratovali i na kakve sve prljave trikove su bili spremni da bi došli do svog cilja. Muslimani dobro znaju kako su tu noć prošli.

Sve ovo sam vam napisao kao neposredni učesnik ovog događaja, kao prijatelj i starješina Neđe Kovačevića. Neka mu je vječna slava!
Idi na stranu - |listaj dalje|