fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sokolje - 79591 - 16.11.2012 : Don Sarajevo - best (1)

Magla i kocka


Bilo je to u novembru mjesecu 1992. godine, negdje oko jedan sat iza ponoći. Naši vezisti su upratili da se Srbi pregrupišu u predjelu Zabrđa, pa je dat alarm u jedinici jer je trebalo ići na ispomoć braći na Sokolje. Sa dva kombija smo bez svjetala došli do mesare na Sokolju, a odatle pješice do komande mjesta gdje smo upoznati o trenutnim dešavanjima na položajima na Sokolju.

U svitanje toga jutra spustila na to područje se spustila jaka magla, što bi naš narod rekao ni prst se iza leđa ne vidi. Počeli smo sa vodičima da pojačavamo dijelove linije na potezu od puta koji je išao sa Sokolja prema Zabrđu (spajao se sa putem sa Sokolja na put koji je išao kroz Zabrđe)i dalje linijom u podnožju brda prema Gradskoj Deponiji.

Pošto se magla počela dizati požurili smo sa prebacivanjima, kretanjem između oštećenih kuća nas trojica smo trebali još da pretrčimo tu makadamsku cestu i da se ubacimo u tranšeju koja je bila između sledećih kuća na desnoj strani puta. Vodič nas je upozorio da se na brdu iznad Zabrđa nalazi četverocijevac i da se pazimo jer on zna dijelovati po tom dijelu. Pretrčali smo u nepravilnim intervalima jedan iza drugog a zatim utrčavali u tranšeu. Dok smo namještali opremu na sebi po tom makadamskom putu je počeo da djeluje usnuli nišandžija sa brda iznad Zabrđa.

Dolaskom do rovova koji su bili između raštrkanih i oštećenih kuća na tom potezu prostirao se lijep i jasan pogled na zaspalo Zabrđe. Na dijelu od Krajišnikove kuće pa prema brdu iznad Zabrđa na denoj strani puta nalazila se jedna starija kuća koja je ispred sebe imala manji poravnat plato. Na tom djelu je bila nekakva pumpa ili česma za vodu. Do nje je došao jedan vojnik u maskirnoj uniformi, i kada je skinuo kapu ili šljem primjetili smo dugu plavu kosu. Bila je to žena.

Dok smo komentarisali tu plavušu čulo se paljenje i jasno turiranje tenka negdje iza Krajišnikove kuće. U tom momentu se začulo vozilo koje je jurilo velikom brzinom. Pomislih da je neki šverc u pitanju, ali brujanje motora je bilo sve jače. U tom trenutku smo ispod kuće ugledali TAM-ov kombi koji je razvozio hranu srpskim borcima. Proletio je jako velikom brzinom u pravcu deponije, mislim da je prošao ni 60 metara od naše linije.

Linijašima sa Sokolja smo rekli da napad može početi svaki trenutak, a mi smo onda krenuli da igramo Anjca i Remija u cigarete. Taj dan nije bilo napada. Vjerovatno je srpska strana dobila informacije o dolasku novih snaga na taj dio linije, i vjerovatno odložili tu akciju za neki drugi put.
Idi na stranu - |listaj dalje|