fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zepa - 79461 - 13.11.2012 : Sarajlija Grand forks - best (1)

Šta se desilo sa Podžepljem?


Desilo se stradanje kolone. Gubitke niko ne može nadoknaditi. Bio je rat i u njemu se ginulo. Pošto nikada nisam pratio politiku, pa ni dan-danas, pitam se šta se desilo sa tom teritorijom Podžeplja? Kome je pripala poslije dejtonskog sporazuma?

Nakon našeg izvlačenja smo vraćeni kućama i raspoređeni na Trebević gdje smo držali liniju na potezu od Osmica do Observatorije.

U kasnu jesen smo prebačeni na region Jahorine i Međuplanine, da bi ista četa nakon pada Trnova išla u smijenu na liniju kod Kruševa. Tako je ostalo sve do kraja rata.

Interesuje me šta bi sa pripadnicima Armije BiH sa Podžeplja? Jeste li se i vi vratili u svoja sela i šta je bilo kasnije? Jesu li tu formirane neke linije i kako ste nastavili dalje do kraja rata.

Pozdrav svima!

Poštovani,

čitav taj dio uz Drinu je nakon Dejtona pripao Republici Srpskoj. Prošle godine sam bio u Žepi, tačnije kod Slapova. U taj kraj sam išao iz pravca Rogatice, preko Sjemeća. Posjetio sam i most na Žepi. Bio sam i u nekoj posjeti u Jelovcima, ali sam išao iz pravca Han Pijeska, pa je tako ispalo da je mjesto na kome je napadnuta kolona jedina lokacija koja se pominje na ovoj stranici koju do sada nisam posjetio.

Koliko je meni poznato, nakon napada na kolonu, Gođanci su protjerani iz tog sela i u njega se niko nije vratio sve do kraja rata. Međutim, njihove diverzantske akcije su se nastavile u 1992. i 1993. godini pa su jednom prilikom upali čak i u Jelovce. Koliko se ja sjećam, u jednom zaseoku ovog velikog srpskog sela su ubili dvoje staraca, djeda i babu. Ovo znam zbog toga što su to bili otac i majka mog bivšeg zeta, koji je već odavno pokojni, a za kojim je bila udata jedna moja rodica sa Sokoca.

Nakon onih čuvenih pokolja po srpskim selima, u proljeće 1993. godine kreće ona velika srpska ofanziva koja je značajno suzila muslimansku teritoriju. Nakon toga, niko od njih nije mogao da se vrati u to područje.

Sva ta sela u Podrinju su relativno mrtva - i srpska i muslimanska. U njima preko zime živi 3 do 4 osobe, uglavnom starci. Nešto bolja situacija je za vikend i ljeti, kada u posjetu dolaze oni koji žive u Sarajevu i Han Pijesku.

Područje Žepe i Srebrenice je dosta živo. Ova naselja, kao i obližnja sela, se vratilo i dosta muslimana. Preko ljeta tu ima i dosta omladine. Napravljene su i nove džamije. Ipak, moje lično mišljenje je da taj kraj polako izumire i ostaje bez stanovnika. A kako i ne bi kad se broj stanovnika smanjuje i u svim ostalim gradovima tog područja!
Idi na stranu - |listaj dalje|