fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

republika_srpska - 79443 - 12.11.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

Da li i kakve spomenike treba praviti?


U ova sumorna vremena, kada doživljavamo poniženja mnogo veća nego u ratu, čak i dobronamjeran komentar može da bude štetan za nas. Ovo je moj odgovor na neobjavljeni tekst osobe koju mnogo cijenim, iako je ne poznajem.


Iako smo iz prethodnog rata izašli kao pobjednici, zbog surovih mjera Zapada koji pokušava da na Balkanu napravi strateški bedem protiv Rusije, srpske države i njihove institucije su u nezavisnoj situaciji. Ovo se odrazilo i na mjere koje svaki pobjednik preduzima da obilježi tekovine svoje borbe. Veoma je malo spomenika, a ni groblja nisu baš najbolje uređena.

Zbog toga, po mom mišljenju, treba podržati svaku inicijativu pojedinaca preduzetu u ovom cilju. Tipičan primjer je Udruženje građana "Prijatelji Ilijaša" koje je pokrenulo akciju izgradnje spomenika posvećenog Ilijaškoj brigadi, u sklopu manastira Sveta Petka u bijeljinskom naselju Pet jezera. Da podsjetim, idejni pokretač ovog projekta je pokojni Velimir Adžić, koji je sve do svoje smrti predano radio na ostvarenju ovoga djela.

Ljetos sam imao priliku da se upoznam i sa predstavnicima ovog udruženja, a među njima pronađoh i jednog oficira koga sam upoznao na Nišićima za vrijeme rata. Tom prilikom im dadoh i skroman prilog za ovu akciju, uz napomenu da će biti i mnogo više kada krenu sa realizacijom iste...

Zašto sve ovo pišem? Pa zbog toga što stvarno mislim da sve brigade, a posebno one iz dijela Srpskog Sarajeva koji je nakon Dejtona pripao muslimanima, treba da imaju svoje vlastite spomen sobe i svoje spomenike. Poenta je da sve inicijative pokrenute u ovom smjeru treba podržavati, a nikako suzbijati.

Moje lično mišljenje je da je svaki komentar uperen protiv ovog projekta antisrpski, pa čak i onda kada pojedinci misle da isti treba podići na veći nivo tj. izgraditi spomenik SRK-u ili VRS. Zašto ovako mislim? Kao prvo, ne treba duboko zaorati ukoliko misliš čitavu njivu uzorati! Drugim riječima, grupa koja stoji iza ovog projekta ima neku svoju ideju, napravili su "biznis plan" i vjeruju da su u stanju da ga i ostvare. Zbog toga ih i podržavam, ali se iskreno nadam da će i Vogošća, Rajlovac, Koševo, Grbavica i druge sarajevske opštine pokrenuti sličnu akciju.

Kao drugo, nije tačno da Sarajevsko-romanijski korpus nema svoj spomenik! On se zove manastir "Sokolica" i nalazi se na Ravnoj Romaniji. U njemu su upisani svi poginuli borci SRK-a, ali i nekoliko stotina onih koji formacijski nisu pripadali tom korpusu a pripadaju tom regionu. Po meni, to je bila pravedna odluka jer nema smisla da polovina poginulih vojnika iz Ilijaša ili Sokoca budu izostavljeni sa ovog spiska jer su pripadali Drinskom korpusu.. .

Po meni je logično da izgradnja spomenika na nivou korpusa i VRS treba da bude prepuštena državi i njenim organima. Mi, kao pojedinci, treba da se bavimo sitnijim stvarima, ali da istovremeno ne zaboravimo da smo upravo mi država, tj. svojim pritiscima treba da dovedemo do toga da se ti veliki projekti i ostvare.

Spomenici nisu samo kamen koji "ćuti" pored neke crkve ili u nekom groblju. Oni su svjedoci naše veličanstvene istorije, zavjet budućim generacijama da se naši hrabri sinovi nikada ne zaborave. Oni su simbol jednog vremena u kome je neko pokušao da srpskom narodu oduzme pravo na dostojanstven život, pa je on krenuo u pravednu borbu iz koje se mnogi nisu vratili. Zbog toga, ukoliko smatrate da treba podići spomenik sa nekom drugačijom namjerom, nemojte da "minirate" ideje drugih ljudi, nego pokrenite neku, sasvim drugu akciju. Ne treba griješiti dušu i sputavate nešto što je u interesu čitavog srpskog naroda. Prije svega nemojte, srdačno vas molim, da to radite preko ove stranice!
Idi na stranu - |listaj dalje|