fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ozren - 79389 - 11.11.2012 : Diverzant72 BL - best (2)

Vozuća


Jovane,

Kao prvo, znalo se dobro da Vozuća ne može izdržati bez pomoći sa strane, ponajviše elitnih jedinica VRS. Izvjestan broj vojnika je došao na ispomoć od strane 16. krajiške, 2. krajiška... ali to je sve bilo po 50-100 ljudi...

Što se tiče izvlačenja naših, i tu je postojao neki plan, kao kada padne Paljenik, a to je bila najdominantnija kota na cijelom tom ratištu. E, onda se trebalo povlačiti, strateški. Tako je bi bilo, samo to je jako loše smišljeno i nije bilo uslova za to.

Još jedna otežavajuća okolnost bio je teren. Već ranije sam pisao o tome šta sma doživio kad sam bio gore. Sada više ne znam kako se zove ta kota, ali znam da je blizu manastira.

Kad sam ujutro ustao da razgledam to brdo, tj. tu kotu, vidio sam zastrasujući prizor na jednom dijeli linije. Upravo na tom mjestu gdje je bio kum vidljivost je bila manja od 30 metara. Svuda oko nas je bila gusta četinarska šuma. Na drugom dijelu je bila isječena rupa u krošnji drveća za bacanje bombi. Pitao sam tada, šta bi se desilo ako se bomba vrati!

Tad mi reče jedan čovjek:
  • "E, jebi ga onda!"

    Rov u kome je bio kum je bio jako dobro napravljen, čvrst. U njemu je bilo ko zna koliko kubika zemlje i balvana.

    Takođe su mi pričali da nije problem kada granata padne, međutim one nisu ni padale jer bi se aktivirale u krošnji drveća pa bi imale još veće ubitačno dejstvo.

    Sve u svemu, bio je to pravi jad i patnja. Najteže mi je bilo kad sam čuo komandanta 4. ozrenske brigade koji reče:

  • "Od onako jake, čvrste 4. ozrenske brigade, koja je brojala 1146 ljudi, kad smo se izvukli, na postrojavanju bilo je 600 i nešto!"
  • Idi na stranu - |listaj dalje|