fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

markale - 7861 - 08.04.2006 : Zoran Mirke Melburn, Australija - best (0)

Misterija pijačnog masakra


Napisala: Eve-Ann Prentice
Za http://sokolac.slavicnet.com/ tekst preveo: Zoran Mirković (porijeklom iz Olova)

Šezdeset osam ljudi je poginulo i više od 200 je povrijeđeno kada je granata eksplodirala na maloj Sarajevskoj pijaci. Užasne scene su snimljene i zgrožen svijet je ostavjen, da bez imalo sumnje, krivi Srbe. Kasapljenje je donijelo dublju američku umiješanost na Balkanu, formiranjem "Kontakt grupe" predvođene od strane USA i američko-pregovaračke alijanse između bosanskih muslimana i Hrvata.

Masakar je takođe direktno prokrčio put za američke vazdušne napade na bosanske Srbe i njihove linije odbrane pred kraj ljeta 1995. Čak šta više, ubijanja su navela na dogovor da Srbi povuku njihovo teško naouružanje sa planina oko Sarajeva i muslimani su sa zatezanjem potpisali primirje. Popuštanje opsade i olakšanje za ljude iz Sarajeva, bio je vidljiv uspjeh.

Do današnjeg dana, niko nije siguran ko je ispalio smrtonosni hitac na Markale u februaru 1994. godine. Preživjeli i svjedoci su izjavili da nisu čuli karakterističan ‘zvižduk’ dolazeće granate. Ovo je kasnije navelo na zaključak da je bomba bila postavljena ispod tezge. Zapadnjački diplomata koji je boravio u Sarajevu 1999. godine kazao mi je da je bio ubijeđen da je bombardovanje bilo pripremljeno od strane muslimanske vlade. Muslimani su bili sigurni da će gnev i ljutina dovesti do avijacijskih napada protiv njihovih neprijatelja i pojačati pritisak na podizanje embarga na oružije, koji je bio uveden zaraćenim stranama. Britanija i Francuske su se protivile uklanjanju embarga, dok je Amerika pokazivala znake želje da naoruža muslimane.

“U jutro kada se desila eksplozija, nekim ljudima je rečeno da danas nije dobar dan da se ide na pijacu”. Zapadnjački diplomata je rekao: “Nije bilo pucnjave sa Srpskih pozicija toga dana, i povrede su bile uglavnom od pojasa pa naniže, kao da je bomba eksplodirala sa lica mjesta”. Diplomata je rekao da još jedan znak da je Muslimanska Vlada bila odgovorna, jer je državna televizija sa televizijskim kamerama bila na licu mjesta za “par sekundi”, kao da su bili obaviješteni unapred da snime puni horor sa lica mjesta da bi dobili što više uticaja na svijet.

Nakon istrage masakra od strane UN i zakjučka da niko ne može biti siguran odakle je granata stigla, započeta je diskusiju među diplomatama, političarima i novinarima da su muslimani pobili svoj narod. Međutim, javnost je već prihvatila zakjučak da su Srbi odgovorni, pa se dodatna pitanja nisu postavljala. Rezultat je bio vidan - Sarajevo je oslobođeno opsade. Prebacivanje krivice na Srbe, je presedan naprevljen bez dokaza, i proces monstrumizacije Srba je dostigao veće razmjere.
Idi na stranu - |listaj dalje|