fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

prepiska - 78286 - 20.10.2012 : Stari Blizo Blizo - best (2)

Nekada bilo 19. oktobar 2012.


Na kompjuteru sam svakodnevno, uglavnom u jutarnjim satima, kad pijem kafu i čitam dnevne novine sa naših prostora, kako naših tako i njihovih. Ali i to brzo prođe, jer u sarajevskim novinama čitaš uglavnom napade i optužbe na Republiku Srpsku. Najviše napada dolazi preko "Dnevnog avaza"...

Ponekad pogledam i neke video snimke. Nedavno sam gledao video snimak jednog čovjeka iz Sarajeva. Nekadašnji, a valjda i sadašnji, glumac poznat po onoj " On meni nema Bosne" bio je gost Senada Hadžifejzovića. Onog Senada, koga sam dobro zapamtio poslednjeg vikenda aprila mjeseca '92 godine. Senada koji se tog vikenda sav predao i uvuko Aliji i Ejupu u...

I sada je Senad imao svog gosta, sarajevskog glumca, koga je na početku pitao: "Ima li Bosne?"

Razočaran na sredinu u kojoj živi, glumac je odgovodio : "Bosne ima, ali gruntovno. "

Ali je glumac pored mnogih pitanja koje mu je postavljao Senad, sada upitao Senada:

 • "Zašto vi ovde u Sarajevu upirete prstom u Banja Luku i Republiku Srpsku, kad ona, Republika Srpska, živi kao svaka pravna država?"

  Ovo njegovo kazivanje ima i na video snimku.

  O tom glumcu slušao sam neke ratne priče, ne baš dobre za Srbe. Ali sada, kad se on našao u klještima (jer su mu ženu istjerali s posla), onda se okrenuo na drugu stranu, uzjogunio se. Možda nisam u pravu, ali...

  Kao i obično, naveče pogledam dnevnik RTVRS i neku interesantnu emisiju, kao što je i ova koju ću pomenuti.

  Dakle, juče, 19. oktobra 2012. godine, kiša sitna tako rominja, da mi ne dozvoljava da iziđem vani u šetnju, da malo protegnem noge. Ne znam šta da radim od dosade, jer ne mogu ležati tokom dana i gledati i tu dosadnu TV na kojoj pored "Presinga", "Pečata" i "Nekad bilo" i onako nema nešto značajno.

  Zbog toga uzeh jedan časopis u kojoj se nađe jedna ukrštenica, koju bi htjeo pokušati riješiti, ali i ona nije velika, a ni teška. Prođe i to brzo. Supruga mi ko naredi da joj nešto pomognem. Završih naredbu i u tom trenutku poče Radio dnevnik, pa zatim TV dnevnik. Poslije TV dnevnika usledila je emisija: "Nekad bilo". Bio sam znatiželjan da vidim o čemu se radi. Emisija direktno iz doma Fikreta Abdića Babe iz Rijeke, u Hrvatskoj.

  Žao mi je zaista što ne znam da to postavim na ovaj forum, jer se Fikret Abdić - Babo kako kaže, zahvaljuje RTVRS, što mu je omogućila da se prvi put oglasi u javnosti preko RTVRS.

  Babo je bez dlake na jeziku počeo svoju priču. Slušajući njega pridružila mi se i supruga. Iz njegove priče sada je zaključak još jasniji.

 • "Ko je počeo prvi?"

  Skoro sat vremena Babo je govorio o uzrocima rata u Bosni. Postoji video snimak od ovog datuma.

  Po završetku emisije "Nekad bilo", kao i obično kad nešto naučiš, teško se odvići od toga odoh na ovu stranicu gdje ću nego prvo na "Najnovije". Vidim snimak o dobrovoljcima u poslednjem ratu u Bosni i Hercegovini. Odgledao sam ga potpuno i kroz gledanje vidim dvojicu mladih ljudi dobrovoljaca kako, iako ne razumijem jezik, pričaju o svom učešću u ratu u Bosni. Na kraju posjetiše i grobove svojih poginulih drugova. Pomoliše se Bogu i zapališe svijeće. Iz tog video snimka iskrsla su mi i ova po meni važna pitanja:

 • "Gdje su sahranjeni Ruski borci dobrovoljci? Ko li se brine o njihovim grobovima? Da li su i oni u Vojničkom groblju Zejtinik na Sokocu? Da li su oni u Vertualnom groblju? Ne znam da li sam u ovom opisu jasan. Ako nisam, dozvoljavam korigovanje.

  Pozdrav svima, Stari

  Poštovani,

  kao što napisah u tom prilogu koji si gledao, oko petnaestak ruskih dobrovoljaca je sahranjeno u Miljevićima. Samo jedan je sahranjen na Vojničkom groblju u Sokocu. Svi se nalaze u Virtualnom groblju.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|