fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

dobra_knjiga - 78164 - 16.10.2012 : Stari Blizo Blizo - best (2)

Zabranjena knjiga o Srebrenici, bahato kršenje ustava BiH


15. oktobar 2012. Izvor: Tanjug

BANJALUKA - Predsednik udruženja Istorijski projekat Srebrenica Stefan Karganović protestovao je zbog zabrane prodaje knjige tog udruženja "Srebrenica: falsifikovanje istorije" na Sajmu knjiga u Sarajevu, istakavši da je to bahato kršenje Ustava BiH.

Karganović je saopštio da ta zabrane ne samo da kompromituje evropsku orjentaciju BiH, već u pitanje dovodi mogućnost njenog opstanka kao civilizovane zajednice.

"Njihov nekulturan postupak ne samo da ozbiljno kompromituje evropsku orijentaciju BiH, već dovodi u pitanje i samu mogućnost njenog opstanka kao održive i civilizovane zajednice", navodi se u saopštenju.

Karganović je rekao da to predstavlja i bahato kršenje odredbi Ustava BiH i Evropske povelje kojom se garantuju slobode štampe i govora.

U saopštenju se navodi da je ovim incidentom, koji se dogodio na dan zatvaranja Sajma u subotu, 13. oktobra, teško povređeno ustavno pravo građana da kupuju i čitaju knjige po svom izboru, kao i pravo izdavača da čitalačkoj publici ponudi literaturu koja javnost interesuje.

Karganović ističe da vlasti koje su ovakvo nasilje dopustile pokazuju svoju potpunu nesposobnost da vode argumentovanu debatu o Srebrenici.

On navodi da je pred kamerama BHT1, koje su se navodno slučajno pojavile u kritičnom trenutku na štandu gde se prodavalo izdanje Istorijskog projekta Srebrenica, građanima bilo uskraćeno pravo da kupe navedenu knjigu, a da je koristeći nasilničke metode prodavcu zatim bilo zabranjeno da ovo izdanje prodaje i naređeno da ga skloni.

Knjiga "Srebrenica: falsifikovanje istorije" je zbornik kritičkih eseja o događajima u Srebrenici 1995. godine iz pera deset uglednih domaćih i stranih autora, a vlasti Federacije BiH su 28. juna protivpravno zabranile distribuciju te knjige.
Idi na stranu - |listaj dalje|