fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sarajevo - 78078 - 12.10.2012 : Jovan - best (0)

Odredi SBP: Dobojski odred


Mislim da je u 1995. godini Specijalna brigada policije imala impozantan broj pripadnika i da je uveliko po značaju prerasla svoju formaciju.

Svaki odred je bio priča za sebe, a veličinu su dokazivali kroz odličnu sihronizaciju kad se okupe na nekom ratištu, primjera radi na Vanjskom prstenu 1995. godine.

Iz priča sa jednim poznanikom iz svog grada koji je u ratu bio jedan od najelitnijh vozača matične brigade ( vojni obaveznik još od 1991. godine ) i kao takav se obreo negdje na Nišićkoj visoravni dobio sam hvalospjeve o Dobojlijama koji su negdje dejstvovali na Nišićima, a on se zatekao u njihovom rejonu.

Nažalost tačan period ne dobih jer se vozač ne sjeća tačnog vremena ali sigurno je da je druga polovina rata 1994-1995. Izgleda da je amneza na ne tako daleko vrijeme između 1992 do 1995. godine u nekim krajevima Republike Srpske prerasla u pravu epidemiju.

Mit o Srebrenici koji nastade poslije rata i koji još i danas traje, doveo je do toga da se svaki pripadnik Drinskog korpusa osjeća traumatično sve ove godine poslije rata, jer može biti uhapšen.

Amneza kao rezultat svega toga je zaista prisutna u srpskom Podrinju sve ove godine i treba imati razumijevanja za to.

Apsurd nastale kolektivne amneze doveo je do toga da se većina boraca ne sjeća datuma, čak i godine neke veće bitke koje su od strane srpske vojske bile časne, osim ponekih incidenata koji se ni u jednoj vojsci svijeta ne mogu spriječiti.

Pa zar je vraćanje puknute linije negdje na Nišićkoj visoravni 1994-1995 sa Dobojskim odredom SBP u glavnoj ulozi zločin pa da se ne smije o tome pričati?

Ali kolektivna amneza je čudo, a običnom narodu ne treba zamjeriti na tome jer amneze su uvijek posljedica nekog kolektivnog straha koji je nametnut nekoj zajednici.

Šta bi bilo kad bi se amneza ukinula muslimanskoj zajednici u Sarajevu(naročito opštine Stari grad, Centar, Koševo , Ciglane) u periodu jun 1992 - oktobar 1993 pa da progovore naprimjer kako je to izgledalo kad Cacini pripadnici legitimišu po stanovima civila srpske nacionalnosti.

Bjelave, Koševo, Marijin dvor, taj kao sekularni dio grada koji je ustvari bio direktni nijemi svjedok višemjesečnog ratnog zločina nad lojalnim civilima jednog naroda koji se odvijao u najvećem bosansko-hercegovačkom gradu uspješno održavaju kolektivnu amnezu sve ove godine.

Da se razumijemo nikog ja ne pljujem da bih nekoga hvalio. Sva tri naroda su pravila sranja (dovoljno se samo sjetiti progona čapljinskih Srba i ponovnog rušenja manastira Žitomislić od strane hercegovačkih Hrvata na početku rata).

Međutim, ovdje pričamo o glavnom gradu, o Marijinom dvoru s epilogom mnoštva odsječenih glava na Kazanima. I po brojkama i po okrutnosti zločini od strane sarajevske balijske gradske raje i to nad lojalnim civilima koji su ostali u dijelu grada pod Alijinom kontrolom su među najvećim u cijeloj BiH tokom vjerskog i građanskog rata 1992-1995.
Idi na stranu - |listaj dalje|