fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 77928 - 07.10.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (7)

Brane Hajder


Sa tugom u srcu javljam da je naš veliki junak Brane Hajder, nakon dvadesetak godina teške borbe za život, otišao 15. septembra 2012 godine u vjećni mir, pridruživši se tako svojim saborcima Predragu Žarkoviću - Božuru i Radenku Krču, koji su zajedničkim snagama pokušali da povrate srpsku zemlju na Orliću.

Prije dvadeset godina, prilikom povratka iz akcije na Žuči, u septembru '92. godine, na kućnom pragu ga je stigao neprijateljski metak, pogodivši ga u vitalni dio tijela, od čega je brane ostao teški invalid. Bio je zaboravljen od svih!

Kada je došao u situaciju da mu je bolničko lijećenje bilo neophodno, članovi njegove uže porodice su ga odveli na lijećenje, međutim doktori su ga samo pregledali a potom poslali drugim doktorima i tako u krug.

Vozanje ovog teškog ratnog invalida je trajalo sedamnaest dana, i niko nije htio da ga hospitalizuje. Njegovoj supruzi su čak jednom prilikom rekli:

 • "Ako ne možeš da ga gledaš ovakvog, onda ga pošalje u starački dom!"

  Brane je imao samo 53 godine! Imao je problema sa otvorenim ranama, stalno mekom stolicom, povraćanjem... Porodica je zahtjevala intenzivnu njegu, ali niko nije htio da ga primi u bolnicu.

  Njegova porodica, kada više nije znala šta da radi, gledali su ga u kući kako se raspada a nisu mogli da mu pomognu.

  Na kraju su ipak, uz jaku vezu, uspjeli da ga smjeste u bolnicu. Međutim, za Braneta je to bilo isuviše kasno! Tad su mu počeli davati krv, plazmu, bjeloorubin, infuzije i razno-razne lijekove, međutim stanje se nije značajno promjenilo... Zbog ovih problema, Brane je jako smršao, da bi nakon 6-og dana počeo da dobija vodu svuda po tjelu, pogotovo u stomaku. Počeli su da sumnjaju na tumor! Prebacili su ga u šok sobu i na operacioni sto. Kada su ga otvorili ustanovli su da crjeva prestala da rade. Nakon operacije se više nije probudio, bio je četiri dana na aparatima, sve dok njegovo junačko srce nije samo prestalo da radi...

  Eto, to su neki od detalja iz poslednjih dana života Brana Hajdera!
  Potrebno je napomenuti da se niko iz boračke ili Ministarstva nije čak ni pojavio a kamo li pomogao u vezi Branove sahrane, pa je sve troškove snosila njegova porodica!

  Eto, tako prolaze naši heroji iz rata za Republiku Srpsku!

  Mog prijatelja Braneta sam spominjao na jednom od prethodnih Vaskrsa, kada sam nakon njegovog ranjavanja o njemu izgubio svaki trag, da bi se upravo na Vaskrs ponovo se pojavio u mom životu!

  Brane je bio je redovni čitalac ovog sajta, cijenio je puno ovo što radimo, zbog čega sam se odlučio da napišem ovaj članak o njemu. Da se ne zaboravi!

  Brane, neka ti je vječna slava i veliko hvala!
 • Idi na stranu - |listaj dalje|