fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_komentari - 77922 - 07.10.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Pogrešna politika


Pročitah Željkin tekst "Važno je šta jeste a ne šta ko misli", koji mi se veoma dopao, kako je to Željko obrazložio za neupućene i nacionalno obojene učesnike ovog foruma.

Iako je on ne želi da se o tome vodi diskusija na ovom sajtu, ja ne mogu da odolim a da se ne ukljućim sa svojim mišljenjem!


Žalosno je da i danas, nakon dvadeset i više godina od izbijanja sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, neko komentariše koji je narod najbolje prošao u ratu. Još više me iznenađuje da to napiše neko ko je već ranije pokazao da se na njegovo pisanje treba obratiti pažnja, prije svega zbog neobrazovanja i nepismenosti. Mislim da pojedinci dolaze na ovaj forum jer ih njihova nacionalna tjera da drže Srbima lekciju.

Drage komšije, ako ste se zbog toga uključili na ovaj portal, onda ste na krivoj adresi!

Kao prvo u ratu smo svi gubitnici, a ko je najviše izgubio o tome bi se još moglo polemisati! Onaj ko je doživio rat nikada ga neće zaboraviti, a još je teže onima kojima se zabranjuje da pričaju i pišu o svojim podvizima i junaštvima. Nakon Drugog svjetskog rata to se desilo Četnicima, a danas se to dešava Srbima u BiH!

Zahvaljujući pritiscima iz Federacije BiH, samo samo su najhrabriji pokušavaju da opišu svoje učešće u tim borbama. Ako tako gledamo, onda su po tom pitanju Srbi najveći gubitnici!

Međutim, neke stvari ukazuju da i nije baš tako! Srbi su ipak uspjeli da zaokruže neke svoje teritorije i svore Republiku Srpsku, dok muslimanima to nije pošlo za rukom.

Moje mišljenje je da su najveći gubitnici, upravo muslimani, iako se naizgled čini da su stvorili nekakvu naciju i državu, koju do sada nisu imali. Oni su dobijanje nacije platili gubitkom velike teritorije, a ono malo što im je ostalo još uvjek nisu podjelili sa Hrvatima.

Mišljenja sam da je ideja izlaska BiH iz Jugoslavije za muslimane bila katastrofalan promašaj jer su u drugim djelovima Jugoslavije ostavili veliki broj svoga stanovništva. Svojom podršu republikama koje su bile za odjepljenje od Jugoslavije nisu ništa dobili, jer je u njima bilo jako malo muslimanskog stanovništva.

Da se kojim slučajem muslimani odlučili za ostanak u Jugoslaviji, oni bi zbog svog idejno-političkog cilja i planskog povečavanja nataliteta na tim prostorima dobili jednu veću državu u budućem demokratskom društvu, koja se zove Jugoslavija. Ovo je bio Zufikarpašićev plan, i da Alija nije muslimane poveo u rat, Srbi bi brzo izgubili većinski status u Srbiji, a još brže u BiH i Crnoj Gori, pa čak i u Makedoniji.

Na veliku nesreću muslimana, Alija nije bio mudar poput Zulfikarpašića i Filipovića, da osjeti šta dobija ostankom u zajedničkoj državi sa bratsikm narodom, Srbima. Mislim da je presudna bila njegova pohlepa da uđe u istoriju kao tvorac prve muslimanske države u srcu Evrope i na taj način je napravio veliku uslugu srpskom narodu na tim prostorima.

Iako smo mi živi veliki gubitnici, naša djeca će imati mirniju budućnost, jer će prestati borbe za teritoriju, koje su isti narod podijelile preko vjere i lažnih nacija na ovoliko država!

Još uvijek nisam sreo muslimana sa kojim bi mogao o ovome objektivno raspravljati, jer su oni ograničeni svojim uskim pogledima koji zastupaju interese njihovih vjerskih vođa i političara. Pored toga, u razgovoru sa jednim "Srbinom" koji je u mješanom braku, a bio je na muslimanskoj strani, doživio sam da čujem kako je razočaran što su Srbi toliko granatirali Sarajevo, pa još kaže da su mu u ratnom Sarajevu rekli da iako je Srbin za njega će uvijek biti mjesta da živi u muslimanskoj državi BiH!
Idi na stranu - |listaj dalje|