fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 77848 - 05.10.2012 : Vitomir Simic Teslic - best (2)

Zemunica na Trovrhu


Igrom slučaja po kazni sam poslat na kotu Konik, mislim da je to bilo u januaru 1995. godine. Odmah po dolasku pažnju mi je privukla svinjska kolenica koju su vojnici šutali po podu. Na licima boraca se vidio umor, kako fizički tako i psihički. Pomislio sam:

 • "Bože, ovi su svi pukli!"

  Uveče smo legli, pokrili se ćebadima i pribili jedan uz drugoga da nam bude toplije.

  Sutradan je trebalo ići u patrolu, negdje u pravcu Bjelašnice. Imao sam normalnu uniformu, a dobio sam i šinjel, a zatim sam preko svega stavio još i deku. Napolju je bilo bar minus 30, pa mi je odmah na pamet pao film "Igmanski marš". Nije trebalo dugo da se kosa i brada zalede, a deka je postala tvrda kao kamen. Vjetar je strahovito duvao, pa kada ti pahuljica pogodi lice osjećaš bol, kao da te neko ubode iglom. Od zime je pucala i koža na rukama pa je i krv tekla.

  Nakon pet sati hodanja do odredišta, pomislih da nije imalo smisla ni ići tamo jer su i puške bile zaleđene pa se iz njih ne bi moglo ni pucati.

  U to vrijeme sam mislio da je to vrhunac svega što se tamo može dožijveti. Međutim, u tome sam se grdno prevario. Sledeće zime, na koti Trovrh je bilo još žešće! Iz naše bajte smo odlazili na izviđanje, u grupi od tri čovjeka. Unutra je bila peć, pa ako smo imali sreće da u okolini nađemo drva onda smo mogli zapaliti i vatru. Tamo smo ostajali po tri dana.

  Na Trovrhu smo boravili u zemunici visina do koljena. Unutra je bila velika vlažnost, a kada izađeš napolje bilo je još gore. Upravo tu sam shvatio da smo mi bili izdržljiviji nego i jedna životinja. Sva sreća da mi je to bila druga zima, inače na toj koti ne bih preživio da sam čitavu zimu bio bez drva.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|