fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

mico_vlahovic - 77704 - 01.10.2012 : Pedja55 Rogatica - best (11)

Jurišni bataljon 3. spbr


Želio bih da vam ispričam nekoliko priča o srpskim junacima iz Vogošće, mojoj braći i saborcima. Ovo je jedna od njih!

Goražde, kraj marta 1994. godine. Nakon što sam putem radio-veze dobio poruku "Peđa javi se za Vrbasa", znao sam da sam hitno potreban šefu jer je poziv uputio više puta.

Nakon pola sata smo sjedili zajedno, dok me je on upoznavao sa mojim zadatkom. Trebalo je da krenem sa svojom posadom u pravcu Goražda. U toku je bila deblokada, a naši momci iz "Jurišnog" su zapeli na dvije kote "Zlatna glava" i "Sitno kamenje". Iz Hadžića šalju vučni voz i mi u toku noći krećemo iz Srednjeg. U Rogaticu stižemo 1. aprila, nije šala!

Nakon što smo izvršili dopunu krećemo u pravcu Gornjih Mesića. Teren nepoznat a put makadamski, kao stvoren za protiv-tenkovske mine! Stižemo u rano jutro. Kiša pada izmješana sa susnježnicom. Vrijeme užasno!

Mićo Vlahović i moji Jurišnuci su već pod muslimanskim rovovima. Sve je bilo spremno za još jedan proboj njihovih linija. Dobijam naredjenje za otvaranje vatre i nastaje pakao! Naše haubice i minobacači iz rejona Lađevina dejstvuju po dubini, a moj zadatak je bio da direktno gađam rovove. Nakon što ispalih desetak granata, začuh poznati zvuk maljutke koja je dolazila iz pravca Dolovskog groblja. Srećom nisu me pogodili. Čuo sam se sa Zvjerkom i on je sa svojom haubicom 122 mm riješio moj problem.

Sada sam znao šta slijedi: Naši će se privući što je bliže moguće, a ja ću imati zadatak da držim rovove pod neprestanom paljbom, ili kako jednom reče Mićo Vlahović "ne smije muha glavu dići".

U glavi mi se mota samo jedna misao:

 • "Bože samo da ne podbacim!"

  A da se to slučajno desi bio bi to direktan pogodak u naše momke! Obustavljam paljbu i naši kreću. Nadam se da je brat Kroma ponio dovoljno zolja i suzavca!

  Odjednom, kao da se nebo otvorilo. Uslijedila je paljba pješadijskog naoružanja i ručnih bombi. Sve mi je to ličila na neku božiju oluju. Osluskujem na motorolu kako nam ide. Jurišnici probijaju liniju, zauzimaju rovove...

  Krenuo sam u pravcu Dolovskog, u pratnji BVP-a. Tamo nas dočeka kanonada granata iz muslimanskih bacača. Dvije medicinske sestre traže zaklon iza tenka. U tom trenutku gine jedan momak iz BVP-a ne znam mu ime jer nije bio iz naše brigade. Muslimanski izviđač dobro navodi granate jer pravac prema Vražalicama još uvijek nije zauzet pa otuda ima dobar pregled terena.

  Vrbas je već ispod Jabučkog sedla, vidi muslimane u povlačenju ali nema dovoljno municije. Krećem kroz šumu jer nema puta, a rovovima treba prići iza leđa. Granate pogađaju na sve strane. Ispred moga "Krlja" padaju bukve.

  Izlazim na Sitno Kamenje. Rovovi su bukvalno izvrnuti, čak se vide i izginuli muslimanski vojnici djelimično zatrpani u tranšejima. Međutim, nema vremena za zaustavljanje. Ide se dalje. Mora se pomoći braći!

  Izlazim na stari austro-ugarski put. Ispred mene dvojica deminera iz Rogatičke brigade. Idemo polako. Odjednom eksplozija! Vatra, dim, ništa ne čujem niti vidim. Deminera naprosto nema jer ih je eksplozija bukvalno raznijela. Naišli su na improvizovanu protiv-tenkovsku minu pravljenu u goraždanskoj "Pobjedi" od otpada trotila sa upaljačem od pješadijske nagazne mine. Spasili su mi život!

  Idem naprijed. Nema zaustavljanja! Iza krivine vidim tenk i pragu, uništene nekada ranije. Pravo ispred se nalazi napušten muslimanski rov sa BsT-om. Da su kojim slučajem ostali u njemu, tuda nikada ne bih prošao jer bi me pogodili iz prvog puta!

  Zauzimam zaklon i počinjem da dejstvujem po bateriji minobacača prikrivene iza prodavnice na Jabuci. Iz pravca groblja počinje da me gađja top 37 mm. Par puta je promašio, a onda ga moj brat Nešo koji je stigao sa svojim "Krljom" pogodi iz prvog puta.

  Na nebu se pojavljuju dva aviona A-10. Znam da su to lovci tenkova ali ne znam na čijoj su strani?

  ...potrudiću se da nastavim...
 • Idi na stranu - |listaj dalje|