fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_pale - 77667 - 30.09.2012 : Sarajlija Grand Forks - best (3)

Miloš Vukadin - Švabo


Željko nas je zamolio da napišemo nešto o Švabi, Rajku, Srđanu i Loli. Znam samo malo o njima, ali ću to rado napisati.

Za pokojnog Švabu, laka mu crna zemlja, nije tačno da je preminuo od toga što je nagazio na minu. Švabo je na Jahorini išao u izviđanje terena, i sa njim je bilo još par komandanata. Koji su ljudi u pitanju ne raspolažem podacima ali je jedan od tih koji su bili sa njim nagazio na minu. Od te mine, kada je došlo do njenog aktiviranja, odbio se jedan geler i ranio Svabu u glavu. Geler je ušao duboko u lobanju i Švabo se borio za život par dana, ali ga nažalost nema više među nama.

U svemu tome čudno je to što je upravo Švabo sa svojim saborcima postavljao te mine i dobro je znao gdje je koja bila. Pričalo se među borcima i narodom u Palama da je posle svega nadjena sema mina i iskopane su sve i provjerene no među njima se našla i ta jedna nesretna za koju se pričalo da je naknadno postavljena. Jer ako je postavljeno osam a i uz pomoć šeme iskopano osam, odakle ta još jedna?

Kažem opet pričalo se među borcima, možda neko ko ovo čita i zna nešto detaljnije.

Švabo jeste bio sa Pala ali je bio dobro poznat kao momak sa sarajevskog asfalta.

Lično sam bio na raportu kod pokojnog Švabe. U to vrijeme smo boravili na Jahorini par dana prije nego što smo formirali te položaje na Međuplanini. U to vrijeme taj prostor je bio potpuno nepokriven i prazan. Igrom slučaja tu na Jahorini je boravila i uza familija Biljane Plavšić. Njen brat je često izlazio i pričao neke nebuloze o Sarajevu i pri tome okrivljivao nas borce što se Sarajevo granatira i napada. Nevjerovatno ali istinito! Par nas nije ćutilo pa smo se svađali sa njim, jedan od mojih saboraca je čak htio i da ga bije. Sve u svemu, obična svađa, glupost prava. Nakon te čarke počela je da se ori romanijska duga po hotelu. Galamili smo, vikali, derali smo se i tako dalje. Sledeće jutro smo ja i moja tri saborca bili pozvani na raport kod Švabe. Smijali smo se kada smo isli prema komandi, ali kada smo ušli kod njega nije više bilo tako. Bio je ozbiljan, i čak se pomalo i derao na nas. Rekao nam je da ga bas briga za goste u hotelu i ko su oni, ali da njegovi borci moraju da budu disciplinovani, i da nam se to više ne smije desiti. Sad sam se i nasmijao sjećam se kad nam reče ovako:

 • "Ako se ovo još jednom desi, ima da iskopam oči onome ko se bude bahato ponašao!"

  Nakon toga se dugo zbijala šala:

 • "Nemojte se zezati oči ću vam iskopati!"

  Nedugo zatim su formirani i položaji. Jedna delegacija sa Švabom na čelu je došla da nas obiđe, i opet smo nas trojica bili zajedno u istoj bajti. Tom prilikom Švabo, pokoj mu dušu, reče:

 • "Gdje ste momci, kako ide, dobri ste dobri!"

  Nakon toga se nasmijao i potapšao nas po ramenu. Znao sam i zašto, jer i on se sa nama našalio na raportu. Ja sam tada bio samo jedan običan borac, i ne znam mnogo, ali jače face su pričale da ni on nije htio da šuti i drži jezik za zubima. Da li je to kome smetalo to samo oni znaju.

  Sarajlija,

  mislim da je sasvim moguće da su tu devetu minu postavili muslimani. Vrlo dobro znam da su to radili na Sarajevskom ratištu.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|