fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_derventa - 77435 - 23.09.2012 : Diverzant72 Banjaluka - best (1)

Oslobađanje Dervente


Naše jedinice su osvojile Derventu 7. 7. 1992. godine. Bila je to strašna akcija i pobjeda. Najjace Hrvatske jedinice, potpomognute Handžar divizijom doživjele su totalni poraz.

Vojska Republike Srpske je dugo vremena pokušavala da zauzmu Derventu. Jako dugo! Nakon proboja Koridora tamo je došla i 16. krajiška brigada, Vukovi sa Vučijaka i još neke druge jedinice. Oko Dervente se stezao obruč u obliku potkovice, ali nikako nismo mogli da napravimo potpuno okruženje.

Prelomni trenutak u zauzimanju Dervente bila je borba za Cer, i kada je pala i ova kota znalo se da pada i Derventa jer je tako presječena komunikacija Derventa - Brod. Malo nas je usporilo to što su doveli i neka pojačanje, ali ni to im nije pomoglo.

Na njihovu motivaciju značajno se odrazilo i obaranje njihovog MIG 21.

Na Ceru je bilo najgore i najteže! Naišli smo na žestok otpor. I u toj akciji sam predvodio grupu od 7 ljudi. Tom prilikom smo im oštetili jedan tenk, pogodili smo ga u gusjenici, ali je opet uspio da se nekako izvuče. Dugo smo ga čekali, a kada se pojavio ja sam prvi gađao i promašio. Međutim, jedan drugi momak ga je udesio i taman kada smo mislili da se zaletimo i da ga zarobimo on je otišao jer su svi izgledi da oštećenje nije bilo veliko. Ipak, najvažnije je bilo da nas više nije gađao.

Nakon toga smo im nekako ušli u liniju i počeli sa gonjenjem. Nešto kasnije smo ušli i u sam grad i počelo je ono najgore - ulične borbe. Bilo je jako žestoko, vodila se borba za svaki objekat.

Žestoko je bilo i na mostu! Postoji snimak na YT gdje se vidi kako naša praga gađa sa tog mosta.

Posebno smo se zgrozili kad smo naisli na leševe, kako njihove koje su ostavljali tako i naše. Treba naglasiti da su muslimani i Hrvati tom prilikom počinili stravične zločine.

Nas trojica smo ušli smo u jednu kuću i unutra pronašli puno oružja. Sreća pa ništa nije explodiralo. Kasnije smo nailazili na još magacina. Toliko o njihovom manjku municije.

Posebno mi je muka bila kad smo zarobili onog lika, a taj snimak ima na internetu, koji priča kako je silovao djevojčicu od 13/14 godina, na oči majke, pa na iste majčine oči kasnije je i zaklao.

Pričao je i za zločine koje su radili drugi. Ja otvoreno kažem da u ratu nikada, ama baš nikada, nisam ništa loše uradio neprijateljskom zarobljeniku, ali da sam ga kojim slučajem ja zarobio i da sam to čuo na svoje uši ja bi ga ubio istog trenutka.

Poslije Dervente smo zauzeli još mnogo mjesta, ali ona je poslije Broda vjerovatno bila i najznačajniji grad koji smo 1992. godine zauzeli u Posavini.

Da napomenem i to da je neprijatelj imao strašne gubitke, koji se procjenjuju na nekoliko stotina ljudi.

Što se naše strane tiče, 16. krajiška brigada je u toku borbi za Derventu imala 15 poginulih. Možda je bilo i više, ali ovo je informacija kojom ja raspolažem.
Idi na stranu - |listaj dalje|