fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 77323 - 18.09.2012 : Vitomir Simic - best (2)

Treskavica


Ukoliko me sjećanje još uvijek dobro služi, na Treskavici sam proveo 16 mjeseci. Najprije sam bio Koniku, pa ne znam vise gdje dalje. Dešavalo nam se da prepješačimo i 20 do 30 kilometara u jednom danu, primjera radi kada je padao Đokin toranj, mislim u proljeće 1995. godine.

Gledao sam kako po noći prema našoj strani fijuču meci. Ne mogu se tačno sjetiti datuma, ali znam da su se jednom muslimani privukli i na našu bajtu ispalili raketu iz ručnog bacača i da je tom prilikom samo jedan naš borac preživio. Mislim da ih je tada poginulo negdje oko dvanaest. Ruku na srce, i oni su pomalo krivi jer niko od njih nije bio na straži - svi su spavali. Znam iz iskustva kako je to bilo: prekrstiš se i legneš da spavaš u nadi da ćeš dočekati jutro.

Po mojoj proceni, muslimanima je ta planina bila cilj pošto je to za njih sveto mesto, a ne kao što pišu da su htjeli do Foče jer bi im onda trebala silna vojska da održe liniju.

Što se tiče borbi na Treskavici, sve je izgledalo kao u partizanskim filmovima: sakriješ se iza kamena pa ko će koga da pogodi. Sve u svemu, bilo je dosta ružnih trenutaka. Teško je reći da sam tamo doživio bilo šta lepo.
Idi na stranu - |listaj dalje|