fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

markale - 7548 - 04.04.2006 : Zoran Mirke Melburn - best (1)

Masakr na pijaci


Autor: Majkl Roze (Michael Rose)
(General Michael Rose je bio komadant trupa UN u Bosni i Hercegovini. Ovo je isječak iz njegove knjige "Borba za mir", objevljena u izdavačkoj kući "The Harvill Press", u Londonu 1998. godine)


I ako su se Srbi do sada složili sa bukvalno svim zahtjevima koji su muslimani tražili, Divjak je 'zatezao' da potpiše primirje, pod izgovorom da UN ovo primirje nisu povezali ni sa jednim dugotrajnim rešenjem.

Ja sam mu rekao da bi u ovom momentu stanovnici Sarajeva definitivno prihvatili ovako nešto kratkotrajno, samo da bi živjeli u miru.

On se i dalje nije slagao i prihvatao.

U ovom momentu sam ga neprijatno iznenadio. Rekao sam mu da prvi nalazi UN sa kratera od bombe na Markalama ukazuju da je bomba bila ispaljena sa strane bosanskih borbenih linija. U sobi je zavladala mrtvačka tišina i Hajrulović je izgledao nestrpljiv. On me je hladno pitao da objasnim.

Rekao sam mu da je ugao dejstva smrtne bombe pokazivao da je bomba bila ispaljena sa veoma bliske udaljenosti, sa njihove strane ili je čak aktivirana na licu mjesta.

Teško je, rekao sam, biti precizan kada je samo jedna bomba bila ispaljena i takodje zato što je Bosanska Armija sklonila i odnijela neke veoma važne sudske dokaze prije nego što su snage UN sigle. (strana 48).
Idi na stranu - |listaj dalje|