fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 74552 - 16.09.2012 : Milan Simovic Foča - best (1)

Pogibije na Treskavici 1995


Povodom teksta koji je napisao Razvigor

Ne slažem se sa napisanim, jer je linija na Lupoču probijena prvi dan, prvim napadom na mjestu gdje je bio broving, i ušli su nam za leđa.

Koje jedinice su bile u blizini LP a prema prevoju Rogoj? Minobacači i pozadinci u Boljanovićima. Oni su mogli nesmetano da dođu na Rogoj (neke grupe su i ušle na Rogoj i ubili su nekog Pavlovića, ne znam ime) ali mislim da nisu znali koliko naše vojske ima na LP. Po nekim njihovim pričama mislili su da nas je bilo 50-ak.

Ne vjerujem da su u toku te akcije imali neke veće gubitke.

Šiša sam dobro poznavao, isto kao i većinu boraca iz njegove jedinice. Malo je reci da je bio hrabar, jer je to bio i previše. O okolnostima njihove pogibije malo se zna, ali se može reći da je bilo suludo krenuti sa malom grupom, tačnije sa trećinom njegove jedinice, u takvu akciju. Naredbu je dobio od komandanta Brigade, koji nije raspolagao nikakvim informacijama o brojnosti muslimanske vojske koja je napadala rejon Treskavice.

Eto, tu je neko zakazao, da li obavještajac kome je to bio posao ili nestručnost komandanta Brigade, koji nije omiljen na području opštine Foča. Naravno, iz opravdanih razloga!

Drugog dana napada na LP, dobio sam od muslimanskih vojnika informaciju (posto je razdaljina između nas bila desetak metara) da su uhvatili Šiša. Obratili su nam se riječima:

  • "Evo vam Šiša šišmiša!"

    Po meni, a i po većini njegovih saboraca koje dobro poznajem, greška je bila kod komande Brigade. Koliko je meni poznato, krenulo ih je devetorica, dvojicu su ostavili iza sebe.

    Miroslav Vuković - Miki je bio 1973. ili 1974. godište
  • Idi na stranu - |listaj dalje|