fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

treskavica - 73892 - 15.09.2012 : Jovan - best (4)

Treskavica 1995


Koliko samo ima sjajnih tema (Treskavica - rat 1992-1995) koje praktično nisu nikada analizirane i koje su veoma bitne radi potpune istine o ratu u BiH.

A istina je daleko i naročito je izvitoperena tokom druge polovine 1995. godine, kada je u medijima stvara mit o veličanstvenoj muslimanskoj Armiji BiH, o desetinama viteških, slavnih brigada i mnoštvo gazija...

Pa, samo djelić kad se kaže i pomene surovo i podmuklo NATO bombardovanje, od koga je najviše stradao Sarajevski okrug i rejon Glavnog Štaba u području Han Pijeska, VRS i civilnih objekata od jula do septembra 1995. godine, ili naprimjer slučaj generala Novaka Đukića(komandan taktičke grupe Ozren VRS koja je obuhvatala četiri lake pješadijske brigade i varijante top sa Ozrena ispalio granatu s udaljenosti oko 35 kilometara na strogi centar Tuzle 1995. godine, kada je usmrćeno oko 70 ljudi.

Kakav savršen alibi Drugom tuzlanskom korpusu za orgijane na Vozući u jesen 1995. godine, sa stranim odredom "El Mudžahedin" od koga su u prvom satu imali su preko 100 poginulih, i domaćim mudžahedinima iz 7. muslimanske...

Ne treba da nikada zaboravimo da je nosilac napada na Vozuću bio 2. tuzlanski korpus s osvježenim brigadama u vidu nekoliko hiljada pripadnika 28. srebreničke divizije. Ne treba zaboraviti da je glavnina 28. srebreničke divizije sa preko 3000 pripadnika još 12. jula 1995. godine prešla u zonu 2. muslimanskog korpusa u rejonu Sapne i to sa minimalnim gubicima.

Takođe se mora priznati, koliko god bili zločinci i monstrumi, da su Naserove trupe bile jedne od elitnijih jedinica u muslimanskoj armiji. Jednom prilikom je Željko lektorišući malo moj tekst upotrijebio izraz "Naserovi mudžahedini" i istine radi moram reći da Naserove horde nemaju nikakve veze s mudžahedinima jer srebrenički kraj je imao isuviše veliki mit iz 2. svjetskog rata o sjajnim uspomenama iz doba NDH i druženja sa Francetićevim oficirima jer glavninu ustaških snaga u Podrinju 1942. godine su činili lokalni muslimani naročito srebrenički. Ne zbog obučenosti, jer su do 1995. godine imali velike gubitke u ljudstvu, već "isključivo" zbog spremnosti da i dalje ginu masovno samo zbog eventualne mogućnosti da prilikom neke ratne bitke dođu u situaciju da siluju i zvjerski ubijaju ratne zarobljenike i civile.

Kad sam pomenuo sjajne teme o kojima se malo zna istaću ovu najsvježiju na forumu pad Treskavice u oktobru 1995.

Osim rijetkih, najčešće kratkih ispovijesti direktnih učesnika sa srpske strane, nikakvog zapisa nema - analize uzroka pada! Zašto komšijske specijalne snage iz Drinskog korpusa nisu bile uključene u odbranu?

Elitna drinska, Rogatička brigada je mogla velikim dijelom biti uključena u odbranu nakon sjajno odrađene akcije oslobađanja preostalih dijelova opštine u rejonu Žepe krajem jula 1995. godine.

Analizom ratnih događanja na Treskavici 1992-1995 sa srpske strane, saznala bi se istina o 1. gardijskoj motorizovanoj brigadi Glavnog Štaba VRS, koja je imala tokom svog postojanja od 1993. godine pa do kraja rata izbačenih iz stroja, što zarobljenih, što ranjenih , što poginulih, više stotina, a pričalo se da se na kraju rata broj približio četvorocifrenom broju.

Nikad ne zaboravimo da su, osim oficirskog i podoficirskog kadra brigadu sačinjavali isključivo mladi vojnici, poput 65. zaštitnog i 67. puka veze.

Da nije bilo 1. gardijske brigade Treskavica bi pukla poput dinje, mnogo prije oktobra 1995. godine.

Velike gubitke doživljavali su kad su najisturenije jedinice ostajale u okruženju zbog bježanije "stare vojske", a Bogami često i zbog lošeg komandnog kadra(drskog i bahatog, milionima kilometara udaljenim od jednog Josipovića.

U jednom od odličnih tekstova na temu pad Lupoča početkom oktobra 1995. spominje se proslava rođendana nekog oficira 1. gardijske brigade, čini mi se komandanta bataljona u Kalinoviku, a ratni zločinac Zaim Imamović sa svojom divizijom navalio sve sa podrškom "sarajevske raje" tipa Slaviše Šućura čije učešće u napadu kao uslov da krenu su izričito tražile Zaimove gazije.

Jovane,

izvinjavam se za ispravku tvoga teksta. Zamolio bih tebe, a i sve ostale, u slučaju da imaš neku primjedbu na moju korekciju (a ovakvih poput ove je jako malo) da mi pošaljete komentar preko opcije "ocjenite članak".

Takođe napominjem da možeš da pišeš tri puta duže tekstove ukoliko, prilikom dolaska na formu za upis, klinkneš na žutu olovku. Otvoriće ti se tri prozora za upis, umjesto jednog kojeg sada dobijaš.

Pozdrav,
Željko
Idi na stranu - |listaj dalje|