fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ambih - 73888 - 14.09.2012 : Razvigor Srbija - best (0)

Crni Labudovi


Povodom onog snimka sa Špicaste stijene, gde se veličaju Labudovi, iako se vidi na smnimku da su imali dosta izbačenih iz stroja, treba reći da su Labudovi od kraja 1992. bili planirani za "oslobodioce Sarajeva", a njihov komandant Hase Tirić za najvećeg "narodnog heroja".

Redovno su učestvovali u ofanzivama na Srpsko Sarajevo, a u junskoj ofanzivi 1995. godine im je bila poverena glavna uloga. Upravo zbog te akcije "Labudovi" su od odreda pretvoreni u laku brigadu. Zadatak naravno nisu izvršili.

U svoje redove su primali jako mlade borce, računajući da će ih moći lakše fanatizovati. Prosek godina u jedinici je bio 21, a komandnog kadra 24 godine. Pokušavali su od njih da naprave neku repliku 505. bužimske brigade, ali im to nije išlo za rukom.

Labudovi su bili deca uglavnom iz gradskih sredina, i većina njih je bila previše meka za takve samoubilačke namene. Jedinica je imala na raspolaganju jaku logistiku i bili su pod direktnom komandom Generalštaba muslimanske vojske. Baza im je bila u Kaknju, gde su imali dobre uslove za obuku, a u toku čitavog rata i odličnu hranu. Bili su verovatno najbolje naoružana i opremljena muslimanska jedinica. Uprkos tome, ni to im nije pomoglo da postanu "oslobodioci Sarajeva."
Idi na stranu - |listaj dalje|