fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 73590 - 04.09.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Pogibija Damira Bajića i Nedeljka Lalovića


Novače, u pravu si što se tiče Mruda. To je mina usmjerenog dejstva, koja ima, čini mi se, 4000 ili 5000 kuglica. Pali se elektornskim okidačem ili kontaktom sa parom žica na bateriju od 9 volti. Prilikom aktiviranja Mrud može da uništi čitav jedan pješadijski vod koji je krenuo u napad.


Mislim da je Željko 100% u pravu što se tiče pogibije ove dvojice mladih momaka. Njih dvojica, kao i Globus su se isticali hrabrošću pu su se vjerovatno odlučili u tu avanturu a da prije toga nisu obavjestili nikoga na liniji.

Pošto se u ovom slučaju radilo o najopasnijoj liniji "Ježeva", tu je bilo jako teško za kretanje po liniji a kamo li ispred linije. Kod nas se na toj liniji neprekidno osmatralo sa inprovizovanim periskopima, jer se glava nije smjela isturiti, pa je najvjerovatnije neko primjeti da se oni vraćaju, pa ne znajući ko ide prema rovu, aktiviran je taj prokleti mrud, koji je izrešetao ova dva izuzetna mladića.

Kako sam ja u to vrijeme bio komandant tog bataljona, od boraca sa linije sam dobio informaciju da je taj naš mrud bio okrenut od strane neprijatelja prema našem rovu i da su ovi momci ne znajući to aktivirali mrud koji ih je usmrtio.

Mislim da je "F16 Brioni" saznao istinu o tom događaju, koja se od mene u to vrijeme skrivala, vjerovatno da se ne traga za imenom tog nesretnika koji je pritisnuo okidač i ubio svoje drugove.

Da sam kojim slučajem saznao istinu ja bi u to vrijeme insistirao da saznam ko je to uradio i počinioc ovoga djela bi bio negativno obilježen za sva vremena. U svakom slučaju, dovoljno je što ta osoba još i danas ima ima noćne more zbog tog čina!

Gotovo sam siguran da je to bio nesretan slučaj, ali nisam znao detalje. Ovo što je naveo F16 Brioni je savim razumno i pretpostavljam jedino moguća varijanta. Još jednom da se zahvalim F16 Brioni za njegovu korekciju i napomenu za Nedeljka Lalovića, jer sam kompletno smetnuo sa uma da je i on tada poginuo.

U svakom slučaju, drago mi je da smo se prisjetili tih junaka i spomenuli ih na ovom sajtu pa makar i na ovaj način, jer su ovi dječaci to svojom hrabrošću stvarno i zaslužili.

Damire i Nedeljko neka vam je vjećna slava i hvala!
Idi na stranu - |listaj dalje|