fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

gorazde - 73570 - 04.09.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (1)

Samoinicijativa


Samoinicijativa u ratu uglavnom vodi u probleme. Međutim, mi Srbi smo jako podlegali "samoinicijativi". Evo i jedan primer:

Goražde 1994. godine. Sumrak. Više ne mogu da dejstvujem a i glava me boli od durbina. Iznad grada smo. Tenkisti pustili "Marš na Drinu"... Pušimo cigarete i gledamo se, nas par drugara. Ćutimo. Krv kuva, "Marš na Drnu" je čudo! Ječe brda u taktu ove pesme...

Ustajemo, i uz reči "AJMO", nas četvorica krećemo. Ja pozajmljujem automat i komplet. Neko nam dobaci:

  • "Ako zaserete, obesiće vas major Purke!"

    Idemo u Goražde. Javljamo se Anteljevima, da nas oni ne oderu. Nas četvorica silazimo niz veliku strminu. Odmah uz šumu neka kućica. Ničija teritorija! I dok smo se nalazili na petnaestak metara od te kuće, privukoše nam se trojica balija. Da smo kojim slučajem stigli dva minuta ranije, uhvatili bi ih žive. I dok dvojicu držimo na nišanu, treći nam zamače. Ne smemo ni korak da napravimo, da ne šušnemo. Ako mi pocepamo njih živi se uz brdo ne možemo popeti jer bi nas oderali paljbom i trocevcem. Sa druge strane, da se menjamo četiri za dva, ne ide! Jedan ih drži na nišanu a trojica se izvlače, pa obrnuto.

    Eto, za sve ovo je kriv "Marš na Drinu!" I ne samo da smo mogli mi nastradati, već ko zna koliko bi još naših poginulo da su krenuli da izvlače mrtve i ranjene?

    Samoinicijativa lako preraste u nesreću, ali ponekad i bitke dobije. Ipak, bez komande ništa ne valja.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|