fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 73488 - 03.09.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (2)

Damir Bajić


Dijete mješanog braka, majka muslimanka a otac Srbin. Roditelji su mu se vratili sa privremenog rada iz Francuske, samo par godina pred izbijanje građanskog rata u BiH, nesvjesni u kakve muke dovode svoju porodicu.

Kada je počeo rat, Damir se bez oklijevanja angažovao u VRS. Lijep, zgodan, pametan, hrabar, prava muškarčina, Vogošćanke su bile naprosto lude za tim momkom. Isticao se hrabrošću i kao dobrovoljac, prijavio se u četu "Ježevi", najteže mjesto koje smo imali za odbranu Vogošće u tom ratu i sa svojim drugovima hrabro branio tu kotu.

Damir je poginuo 15. 05. 1993. godine, a njegova pogibija i danas u meni budi razmišljanje o tom po meni veoma sumnjivim i nerazjašnjenim okolnostima. U vrijeme Damirove pogibije bio sam komandant tog bataljona. Kada sam dobio informaciju o Damirovoj pogibiji pokušao sam da čitavu tu stvar ispitam od njegovih drugova iz smjeni. Nažalost, svi su ponavljali istu priču koja je po mom mišljenju bila nelogična i čudna, pa mi se čini da se nikada neće saznati šta se desilo te noći.

Prema riječima njegovih saboraca Damir je aktivirao MRUD koji je bio postavljen ispred njegovog rova. Eksplozija je izrešetala Damirovo tijelo. Oni sa kojima sam razgovarao su tvrdili da su se muslimanski diverzanti prišunjali i okrenuli MRUD prema našem rovu. Kada je nešto šušnulo ispred rova MRUD je aktiviran usmrtivši Damira uništivši pri tome njegovo tijelo da ga ni rođena majka nije mogla prepoznati.

Damir je imao svega dvadeset godina prilikom pogibije a njegova smrt je ostala nerazjašnjena i do današnjeg dana! Oni koji znaju šta se stvarno dogodilo te noći i danas ćute. Ja lično sumnjam u istinitost priče njegovih drugova, jer smo poslije tog događaja pregledali kompletnu liniju naše odbrane i nigdje nismo naišli na tragove ulaska u minska polja sa neprijateljske strane. Jedini Mrud koji je bio okrenut prema našoj liniji je bio upravo taj koji je usmrtio Damira. Mrud je aktiviran pod sumnjom da se neprijatelj šunja prama našim rovovima, ali nakon te eksplozije nije bilo nikakvog neprijateljskog djelovanja.

Globus i njegovi drugovi koji su bili te noći sa njim na smjeni, mogli bi da znaju pravu istinu o tom događaju i daju tačan odgovor. Ja se još uvijek nadam da će neko da se javi i da napiše istino o pogibiji Damira Bajića!
Idi na stranu - |listaj dalje|