fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

brigade - 73482 - 03.09.2012 : Jovan - best (1)

Vlasenička laka pješadijska brigada


Uvijek je postojao težak animozitet između Vlasenice i Milića koji je i praktično zaživio istupanjem Milića iz opštine početkom rata i formiranjem sopstvene.

U startu ću se distancirati od opisa i analize Milićana.

Istorijat ova dva mjesta u ratu počinje kroz Birčansku brigadu, sjedište u Šekovićima, a koja je obuhvatala ove tri opštine. U bliskom periodu Vlasenički i Milićki bataljono izlaze iz sastava Birčanske brigade i formira se Milićko-vlasenička brigada sa sjedištem u Milićima. Potrebno je istaći da je nepravilno napisati Vlaseničko-Milićka da ne bi "uvrijedili" Milićane.

Vlasenica svoju važnost dobija formiranjem Drinskog korpusa jer je izabrana za sjedište korpusa, isključivo zbog geostrateškog položaja. Milići nisu bili pogodni jer je prijetila realna opasnost da Naser izvrši napad na ovo mjesto.

Nešto kasnije, u 1993. godini dolazi do konačnog razdvajanja Milićko-Vlaseničke brigade i obje opštine formiraju matične lake pješadijske brigade.

Vlasenička brigada

Do pravih podataka o ovoj brigadi je teško doći, i ne bih objašnjavao razloge za to, pa cifre koje iznosim nisu precizne.

 • Brigada je imala maksimalno 1500 boraca

 • poginulih je oko 150 boraca. Željko Tomić je spomenuo 145 i to je najbliže istini.

 • brigada je dala odličnu jedinicu za ofanzivna dejstva - Jurišni odred 1993-1994
 • poslije osvajanja Cerske i Konjević polja, u martu 1993. godine brigada je držala liniju prema Kladnju, nasuprot koje je bila Prva muslimanska podrinjska brigada, inače sačinjavali su je muslimani iz vlaseničko-podrinjskog rejona, a njihov komadant je bio Vlaseničanin Bećir Mekanić.

  Najveće gubitke brigada je doživila u periodu između juna 1992. i marta 1993. godine kada se uporedo s kladanjskim položajima događala drama na ratištu u rejonu Cerske, tj. skupine mnogo sela zvanih Cerska.

  Kulminacija srpskih gubitaka se događa u rano jutro 26. 09 1992 kada su muslimani izvršili žestok napad na srpske položaje na Rogosiji, srpsko selo u rejonu Cerske, i tom prilikom je poginulo 29 boraca a 26 je ranjeno. U tom stravičnom masakru došlo do sakaćenja leševa, njihovog paljenja, odsjecanje dijelova tijela, veđenja očiju...

  Za razliku od Glođanskog brda, kada su imali vremena na pretek, ovoga puta su muslimani morali brzo odstupiti jer nisu planirali a i nisu mogli ostati na dostignutom položaju na Rogosiji. Napad je lično vodio komandant ceranskog odreda Ferid Hodžić i njegov tadašnji operativac gore spomenuti Bećir Mekanić.

  P. S. Cerska je bila vojno organizovana na principu odreda, a u realnom obliku bile je to laka brigada brojnosti preko 1000 boraca.




 • Idi na stranu - |listaj dalje|