fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_zvornik - 73318 - 01.09.2012 : Jovan - best (0)

Vukovi s Drine


Svaka srpska udarna jedinica, naročito formacije na nivou odreda (odredi specijalne policije, vukovi, panteri, srpska dobrovoljačka garda, JSO, znači brojnije i samim tim dosta izloženije većim gubicima u ljudstvu (što je bio naročito bolan čin i svaki put je slabio borbeno stanje naročito na Sarajevskom ratištu, jer popuna novim svježim ljudima nije bilo, za razliku od naprimjer 2. tuzlanskog korpusa gdje je tokom ljeta 1995. došlo do popune s 4000 boraca iz Srebrenice, pripadnika 28 divizije koji su uspjeli da se probiju iz Srebrenice) je znala imati u svojim redovima boraca iz drugih krajeva ali uvijek su odredi imali i geografsku odrednicu.

Vukovi sa Drine su zvornički podrinjski odred i kao komšija i njihov poštovaoc daću neke podatke o njima(Nadam se da će se javiti na portalu neki pripadnici i opisati koju epizodu s ratišta, a bili su svuda, naročito od 1994 kada su najmanje bili na matičnom ratištu osim kad iz Sapne i Kalesije napadnu, zaključno s jeseni 1995 i epizode iz Krajine).

Datum osnivanja je oko 25 maja 1992.

Prištapsku dužnost dobijaju 1994-1995, a komandant Mladić je volio tokom ličnog boravka na prvoj liniji da u svojoj pratnji ima ovu jedinicu, poput epizode sa Treskavice i Trnova.

Brojke : Kroz jedinicu je prošlo 542 borca.

 • Poginulih je 82 borca
 • 323 borca su ratni vojni invalidi.

  Samo 16 boraca iz odreda nije bilo nijednom ranjeno.

  Komandant: Milan Jolović Legenda, pukovnik, poslije 1995. godine komandant 72 brigade VJ.

  Prvi ratni komandant Mile Stanošević, kapetan Kep,

 • 4 poginula komandira četa,
 • 8 komandira vodova,
 • 11 komandira odjeljenja,


  Rijetko koja je bila jedinica da u njoj svi komandiri četa, vodova, odjeljenja i njihovi zamjenici nisu bili ranjeni bar jednom.

  P. S. u jednom postu na portalu bio je članak o epizodi sa Sarajevskog ratišta i ironičan osvrt borca koji je pisao članak na status Vukova u toj epizodi "čuvali su liniju"(vjerovatno je pukla i vršili su popunu dijelova linije, a domaći specijalci su vršili kontranapad).. .
  Pa nisu ni oni bili roboti, a njihova tadašnja popuna dijelova puknute linije je davala stabilnost i moral domaćim jurišnim jedinicama da izvedu uspješan kontranapad.

  Na Youtube se pojavio video snimak prilikom pada Špicaste stijene u ljeto 1994, i mislim da Srbi tada nisu bili svjesni šta je prijetilo čitavom okrugu jer su munjevito uspjeli vratiti dominantnu kotu.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|