fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

arkan - 73307 - 31.08.2012 : Jovan - best (0)

Arkanovci; Srebrenička subregija


Na portalu sam nekoliko mjeseci i prvi put me neko prozvao i moram odgovoriti.

Arkanovci jesu bili vojna elita i bili su među tri najbolje srpske udarne jedinice tokom rata 1991-1995. Dosta pripadnika će poslije pristupiti u JSO i činiti okosnicu najelitnije srpske jedinice tokom druge polovine 90-ih koja će svoju moć pokazati na Kosovu krajem 90-ih. (bitka za Drenicu, helikopterski desant, likvidacija Adema Jašarija(jedan od simbola OVK)

Arkanovci učestvuju od samog početka na srpskim ratištima počev od Vukovara gdje su uz Gardijsku brigadu činili okosnicu srpskog napada ( i odred Leva Supoderića).

Poslije prelaze na vrelo Osječko ratiše i čine glavni stub sa srpske strane jer preko puta su zaista bile prave ustaše (ne kažem da su svi Osječani fašisti, ali njihov ratni komandant Glavaš je otvoreno i kroz djela propagirao)

Gardisti i regularna mlada vojska su uvijek isticali očinski odnos Komandanta prema njima jer Arkanovci su uvijek prvi jurišali.

O doprinosu u donjem i srednjem Podrinju s početka 1992 da i ne govorim u prvim danima haosa, a patriotska liga u većini opština već spremna.

Pravo čojstvo i čast zadobiše 1995. godine kada su nesebično došli da pomognu Krajini. U rejonu Ključa su imali uspjeha i to mogu potvrditi svi pripadnici Specijalne policije, ali tada je već bio raspad sistema i prisilni mir u Dejtonu.

Opet napominjem da je veliki broj Arkanovaca svoj ratni put nastavio na Kosovu u Jedinici za specijalne operacije.

Vukove s Drine pominjem u većini svojih komentara na portalu kao neosporno jednu od najelitnijih u čitavoj vojsi, a u matičnom korpusu bez dileme.

Koliko je meni poznato Vaske je ratnik s Ilijaškog ratišta. Moguće da je bio na drinskom ratištu u nekom periodu, 1995 sam boravio u drugom rejonu, kažem ne znam.

Da si pažljivije pročitao tekst, ja ne pričam generalno o Drinskom ratištu, već konkretno govorim o martu 1993, odnosno od Božića 7 januara 1993 i pada Kravice.

Slava Vukova i Šekovačke garde dolazi 1994-95 i nemjerljive su njihove zasluge na mnogim ratištima i velika tuga za mnogo poginulih jer su išli s ratišta na ratište.

Kao i sve jedinice koje su se ugasile prije kraja rata zaborav je brzo došao, a zapisa skoro i da nema o jurišnom odredu.

Zato se i ljutim na Željka, jer mi je promijenio naslov, a naslov i spominjanje u tekstu nije isto, a ja ne bih da budem promoter, jer zaborav ovog odreda je izgleda suđen. (a rizikujem da me prozivaju razni "veći patrioti" , a ja samo ukazujem na nemjerljiv značaj jedne jedinice u tom vremenu jer uvijek se pamte najteže epizode.

A u mojim krajevima upravo je taj početak 1993 bio najkritičniji, a dolazak Semberaca je bila ona inicijalna kapisla za početak preokreta koji već kulminiše u martu 1993. kada dolazi do slamanja 2 velika uporišta (Cerske i Konjević Polja) Naserovog begluka pod imenom Srebrenička subregija - obuhvatala je najveći dio opštine Srebrenica i dijelove opština Bratunac, Vlasenica, Zvornik)

Da nema ovog portala slobodno bi se moglo reći da kod Srba nema nijedan portal koji bi bio pandan portalu Patriotske lige.

Ali tamo je dijalog nemoguć jer samo agresija, srbočetnici, goloruk narod, 300000 poginulih, 60000 silovanih...
Idi na stranu - |listaj dalje|