fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

odgovor - 72750 - 14.08.2012 : Delija Zvornik - best (2)

Srebrenica


Ne znam zašto se više smaramo pišući o toj prokletoj Srebrenici? Dokle više da lupamo glavom o zid i pišemo jednu te iste stvari kako i zašto i koliko je osoba tamo nastradalo? Dokle više da pričamo jednu te istu priču kad nas niko ne sluša ili tačnije ne želi da sluša?

Mi Srbi dobro znamo šta je istina i za šta je poslužila Srebrenica bjelosvjetskim aždajama. Možemo dokazivati Bogu Ocu na hiljade načina ali ćemo ipak u svijetu ostati genocidan narod jer kako kaže ona narodna "kadija te tuži, kadija ti sudi". Možda nekada u dalekoj budućnosti istina i izađe na vidjelo u šta čisto sumnjam, ali samo je sigurno to da je Srebrenica bila "šlag na torti" u satanizovanju srpskog roda i poroda. Namjerno kažem i poroda jer će i mnoge naše buduće generacije nositi tesko breme srpskog soja.

I šta sada da radimo? Boriti se protiv anglo-saksonske propagandne mašinerije se ne može, a koji je njen učinak i koliko je moćna osjetili smo na svojoj koži. Ona je jedan prastari narod je načinila genocidnim, rušilačkim i u svijetu omraženim a nacinila je jednu novu naciju "Bosnjake" čistu, lijepu, i nevinu kao Sunce. Za samo četri godine srušila autoritet koji je srpski narod vijekovima gradio. Uništila je sve vrijednosti jednog časnog, poštenog, hrabrog i nadasve odvažnog roda, koji je svojom krvlju zaljevao svaki trenutak svoje teško stečene slobode.

Ali neka im bude, ja samo molim Boga da nam podari par vijekova mira, da konačno koja generacija mirno proživi a da ne prođe kroz sve one strahota rata jer mi se ipak čini da se odigralo samo jedno poluvrijeme, a kad će početi drugo veliko je pitanje...

RE: Srebrenica

Poštovani,

kao prvo, moram da napomenem da si me pomalo razočarao sa svojim, dosta pesimističkim, komentarom.

Za mene, kao Srbina, postoje samo dvije svete stvari: sloboda i istina. Za slobodu se boriš u ratu, za istinu u miru. U ratu sam se borio najbolje što sam znao, a u miru sam pokrenuo ovu stranicu jer nisam mogao ništa bolje da smislim.

U početku sam vjerovao da ova moja borba treba da bude usmjerena na Zapad i englesko govorno područje, pa sam nakon nekog vremena odlučio da se posvetim "suprotnoj strani". Na kraju sam shvatio gorku istinu da nisu svi Srbi podjednako obrazovani po tom pitanju, poput mene i tebe, pa sam ipak odlučio da ovu borbu posvetim našem vlastitom obrazovanju.

Primjera radi, Boris Tadić, nekadašnji predsjednik Republike Srbije, je pravi laik za Srebrenicu. Jer kako drugačije možeš objasniti njegove komentare i postupke po tom pitanju. Ista stvar važi i za većinu srpskog naroda sa one strane Drine.

Suština svake propagande, bilo da se boriš za istinu ili laži, je u ponavljanju. Svaki odjek istine je još jedna šansa da neki laik, a u našem narodu ima previše takvih, čuje naš glas i možda nešto i nauči.

Nisi u pravu ni u vezi tvoje tvrdnje da i ti sve znaš. Sebe smatram dobrim poznavaocem slučaja Srebrenica, ali sam ovaj članak koji su napisali Karganović i Pavić, do sada pročitao tri puta i svaki put sam iz njega naučio nešto novo.

Razlika između laika i eksperta je vrlo mala, ali bitna. Laik zna istinu ali nema potrebe da je dokazuje. Sa druge strane, ekspert rasploaže sa dokumentima i svjedocima, barata sa argumentima i brojkama, pa svoje stavove uvijek može da dokaže - i laiku i ekspertu.

I na kraju, nemoj molim te da se ljutiš na ovakvom odgovoru. Prije svega, on nije upućen samo tebi već i svima onima koji misle da znaju sve o Srebrenici. Ukoliko misliš da ti je neka tematika dobro poznata, ti jednostavno preskoči taj članak. Vjerujem da će neki drugi za njega pomisliti da je zlata vrijedan, jer tekstovi poput ovog zadnjeg su dovoljno jaki da i slijepima povrate vid.

Možda si primjetio da sam u poslednje vrijeme počeo o Srebrenici da pišem i na engleskom. Objavljujem činjenice, spiskove. Nije mi namjera da promjenim svijet, opismenim Zapad. Međutim, moj cilj će biti ostvaren ako samo jedna osoba otvorenog uma pročita moje tekstove - pod uslovom da se to radi o nekom poznatom stranom novinaru.

Srpski narod ima uzrečicu: "Ko visoko leti, nisko pada". Moje lično mišljenje je da će jednog dana na Zapadu duvati drugačiji vjetorvi i da će istina kad-tad izaći na vidjelo. A biće to pad sa mnogo, mnogo prašine...

Evo ti i nekoliko engleskih izreka o lažima:

With truth you're able to grow and build upon it. Anything built on lies will eventually crumble and fall.

Sa istinom si u stanju da se razvijaš i dograđuješ. Sve što je stvoreno na lažima će jednog dana da se sruši i razbije.

Wonders what goes through some peoples small minds do you really think you can hide shit forever.

Pitam se šta prolazi kroz glave onih malih ljudi koji misle da laži mogu da sakriju zauvjek.

The worst lies are the lies we tell ourselves. We live in denial of what we do, even what we think. We do this because we're afraid. č Richard Bach

Ričard Bač: Najgore laži su one koje govorimo sami sebi. Živimo u poricanju onoga što radimo, šta mislimo. Radimo to jer se bojimo nečega.
Idi na stranu - |listaj dalje|