fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 72571 - 11.08.2012 : Aleksandra Pajkić Zvornik - best (0)

Ranko (Dušan) Skopljak


Ranko Skopljak ili Braco, kako su ga zvali prijatelji i porodica rođen je 29. 02. 1959. god, u Brezi od oca Dušana i majke Grozde. Odrastao je sa četiri sestre i jednim bratom. Kada je rat počeo moj ujak Ranko Skopljak zajedno sa svojim bratom Tomislavom Skopljak i sestrom Milkom Lizdek otišao je na prvu liniju, Čekrčiće.

Ranko Skopljak je nestao 31. 08. 1992. godine na Usijeli i nikada nismo saznali njegovu sudbinu. Za sobom je ostavio suprugu Sretanku, sina Sašu, kćerku Natašu. Branko je bio neustrašiv i hrabar borac, oličenje svega što čini jednog ratnika. Voleo je svoj narod, porodicu, selo u kom je odrastao i koje je svojom krvlju branio. Svoj život je dao za svoje ideale, za državu u kojoj i ja živim, pa takvi ljudi nikada ne smeju biti zaboravljeni.

Njegov brat i sestra preživeli su ovaj rat. Koristim ovu priliku da napomenem da je njegova sestra Milka Skopljak, za sve one koji su je poznavali, borac prve kategorije. Umrla pre dve godine od posledica veoma teške bolesti. Milka je bila samohrana majka i nikada joj niko nije zakucao na vrata i pitao kako za zdravljem i ima li novaca da se leči. A za ono što je ona dala za ovu državu, zaslužila je mnogo više. Eto tako, Milka je sa ovoga sveta otišla prerano. Neka počiva u miru.

Sama činjenica na koju mi ukazujete, da se Ranko Skopljak ne nalazi na evidenciji poginulih boraca Vojske Republike Srpske, jako me je iznenadila. Nakon toga sam pregledala fotografije virtuelne spomen sobe i otkrila da tamo imaju tri Skopljaka ali ne i on. Ono što znam sigurno jeste da se njegova slika nalazi u spomen sobi u Zvorniku. Njegova supruga i deca su ostvarili sva skromna prava, koja su im sledovala kao porodici palog borca. Njegova majka je dobila stan na korištenje na osnovu tog prava. Zbog toga se nameće logično pitanje kako je to moguće ako on nije na toj evidenciji. Čim mi vreme ukaže priliku otiću da vidim o čemu se radi.

Aleksandra,

možeš li mi poslati fotografiju Ranka Skopljaka - jednu malu, kao onu za pasoš. Najbolje bi bilo istu onu koja je i u Spomen sobi u Zvorniku. Moj email je slavicnetŽhotmail.com.

Pozdrav,
Željko Tomić
Idi na stranu - |listaj dalje|