fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vasi_komentari - 72513 - 10.08.2012 : Velimir Adžić Ilijaš - best (3)

Vandalizam u selu Kadarići, Ilijaš


Selo Kadariće dijeli samo rijeka Bosna od gradskog naselja Ilijaš. To je selo koje je bilo u sastavu gradske mjesne zajednice Ilijaš i koje ima najljepši položaj i najbolje uslove života od svih sela ilijaške opštine.

Po popisu stanovništva 1991. godine, kada je opština Ilijaš imala 11. 325 ili 44, 96% , a sam grad Ilijaš 3. 093 ili 45, 26% Srba, selo Kadarići su imali 445 stanovnika od čega 307 Srba. Poslije rata 1992-1995 godina muslimani su izvršili popis 2002 godine pa su konstatovali da Srba ima samo 1. 072 ili 7 %.

Danas u selu Kadarići živi samo pet srpskih osoba.

Građani sela Kadarići su svoje mrtve ukopavali u tri različita groblja i to: Adžići i Jeftići u Ilijašu, Macanovići u Kadarićima, a Popići u groblju Šiljegovišće iznad Balibegovića. Kada je auto-put Sarajevo Zenica 1973. godine prošao kroz ovo selo, trasa puta je išla preko groblja Macanovića pa je isto preneseno na drugu lokaciju blizu rijeke Bosne i bliže Podlugovima. Od tada ovo groblje postaje seosko groblje i u njega se ukopavaju mrtvi svih familija tog sela.

Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma Srbi iz ovog sela su isto napustili. Međutim, i dalje, doduše rijetko, po nekog mrtvog donesu iz drugih krajeva Republike Srpske i ukopaju u to groblje.

Građani familije Popića su uveli već u tradiciju da se na dan slave crkve Sv. proroka Ilije 02. avgusta okupljaju u tom selu, posjete ovo groblje i zapale svijeće svojim srodnicima sahranjenim u tom groblju. Tako su uradili i ove 2012. godine.

Međutim, odmah nakon tog okupljanja u tom groblju je napravljen vandalizam. Porušen je spomenik podignut pokojnom Slobodanu Popić. Taj Slobodan je rođen 1928. godine, a umro 1982. godine. Nije, dakle, nikakva interesantna ličnost iz ovog poslednjeg rata da bi mu se trebalo osvetiti.

Ali, kakav je to signal? Je li to upozorenje da se tamo više niko ne vraća, da se ni mrtvi ne mogu donositi i sahranjivati u to groblje i da se familija Popića više ne okuplja u tom selu, a možda i da se ovih petoro Srba koji sada tamo žive kupe i idu iz tog sela?

Je li to lažni poziv na zajedništvo? Ja sam još ranije napisao jedan članak koji je objavljen na stranici ovog foruma pod naslovom "Kako, bolan, da živimo zajedno?"

Ovo je još jedan u nizu primjera poslije koga se ne treba pitati "kako da živimo zajedno" nego je vrijeme već jednom da kažemo: "Ne možemo i nećemo više da živimo zajedno!"

Slobodan Popić, porušen spomenik, Ilijaš, Kadarići
Idi na stranu - |listaj dalje|