fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srebrenica - 72408 - 06.08.2012 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

Spisak poginulih u tkz. Srebreničkom masakru


Od sada ćete i vi imati mogućnost da listate i pretražujete spisak poginulih muslimana koji je Republika Srpska, zbog stiska u vremenu, bila prinuđena da prihvati kao zvanični spisak tkz. "Srebreničkog masakra"! Na njemu se nalazi 7108 imena.

Identičan spisak je objavljen na jednom italijanskom i jednom bošnjačkom sajtu, ali je jako teško dostupan. Pored toga, nalazi se u formatu koji ljudski um ne može da razumje, čita i pretražuje.

Spisak koji ja objavljujem je jedinstven po tome što možete da na njemu koristite sve blagodeti kompjutera: sortiranje, filtriranje po različitim kriterijumima: imenu, prezimenu, imenu oca, naseljenom mjestu, opštini rođenja... Ukoliko mislite da bih trebao da nešto promjenim kako bi vam ovaj spisak bio korisniji, vaše predloge možete upisati na ovaj forum, ili mi poslati privatnu poruku preko opcije "ocjenite članak".

Ono što je posebno interesantno u vezi ovoga spiska jeste činjenica da se na njemu nalazi ogroman broj duplikata, u što ćete se i sami uvjeriti nakon kraćeg korištenja istog. Za svega nekoliko sati rada sam uspio da identifikujem 542 duplikata. Kada kompletiram ovaj posao, duplikate ću objaviti u posebnom izvještaju.

Druga interesantna stvar je da je preko 1160 osoba na ovom spisku označeno kao nestalim prije 11. jula 1995. godine tj. prije datuma kada se ovaj tkz. masakr i desio. Veliki broj osoba koje se navode u ovom spisku su preživjele rat, ili se čak i na osnovu ovoga spiska vidi da su poginuli kao pripadnici Armije BiH, u borbama protiv VRS.

Ukoliko u "opisu pogibije" primjetite komentar "nestao u šumi", to znači da je ta osoba pokušala da se sa ostalim pripadnicima Armije BiH, preko srpske teritorije probije do Tuzle. Ovo ujedno znači da su takvi borci bile legitimna vojne mete. Vrijedno je naglasiti da su u tom sukobu sa muslimanima ginuli i Srbi, a stradalo je i dosta srpskih civila. Ne treba da zaboravimo da je u tim teškim borbama sa Armijom BiH u tih pet dana poginulo oko 250 srpskih boraca, koji su uglavnom obezbjeđivali magistralni put "Han Pijesak-Zvornik".

Važna napomena: prilikom pretraživanja spiska preporučujem da od sledeće tri izaberete samo jednu kolonu: prezime, ime oca ili ime. Pored toga, poželjno je da ne izaberete "naseljeno mjesto" i "opštinu" u istom pretraživanju jer se onda može desiti da izaberete mjesto koje je izvan te opštine, pa ćete kao rezultat vašeg pretraživanja dobiti prazan spisak.

Ukoliko vaše pretraživanje ne vrati ni jednu osobu, znači da ste izabrali nemogući uslov za pretraživanje.

Danas sam u bazu učitao i drugi spisak, ukupno 7331 imena, koja je komisija formirana na nivou Republike Srpske, zbog pronađenih duplikata, uspjela da svede na 7108 imena. Nakon jednodnevnog rada na ovom spisku, ja sam uspio da pronađem još duplikata, tako da je broj sa kojim ja baratam negdje oko 6800.

Da pogledate spisak kliknite OVDJE. Najprije ćete dobiti jedan obrazac u koji treba da unosete uslove vašeg pretraživanja. Ukoliko ne izaberete ništa već samo pritisnete taster za pretragu, dobićete kompletan spisak.
Idi na stranu - |listaj dalje|