fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

dobrinja - 72082 - 28.07.2012 : Ratko Obrenovic Detroit,USA - best (0)


Lokalno pravosuđe - Sarajevo: Završen dokazni postupak OptužbeNa suđenju Ibrahimu Čeči, optuženom za ratni zločin počinjen u sarajevskom naselju Dobrinja tokom 1992. godine, završen je dokazni postupak Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.


Slobodan Vučićević, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, ispričao je da ga je optuženi, nakon što je njemu i još trojici muškaraca naredio da legnu na pod, udarao nogama na kojima su bile vojničke čizme, uslijed čega su mu slomljena tri rebra.

"Ibro je naredio da legnemo, a kad smo legli, vidio sam da me udara nogama na kojima su vojničke čizme. Malo sam dolazio sebi, malo sam se gubio. To je je trajalo 10-15 minuta minimalno. Ja sam do neke granice osjećao bolove, poslije me neko mogao ubiti, a ja ništa ne bih osjetio", ispričao je Vučićević.

Svjedok je dodao da je, zajedno sa još trojicom ljudi, uveden u podrum Mjesne zajednice (MZ) na Dobrinji, gdje ga je udarao optuženi 18. septembra 1992. godine, nekoliko sati nakon što je pobjegao jedan muškarac koji je sa njima kopao rov u naselju Dobrinja V.

Svjedok je ispričao da je iz MZ-a odveden u zatvor "Sunce".

"Prebacuju nas u zatvor 'Sunce', to je nekada bio granap. U zatvoru nam niko ni čvoku nije udario. U zatvoru je bilo još desetak ljudi koji su tu ranije dovedeni. Pustili su nas 20. septembra, i ja sam odmah otišao u Vojnu bolnicu na Dobrinji. U bolnici su me snimili i utvrdili da su mi slomljena tri rebra. Nisu mi predlagali da ostanem na liječenju jer je bolnica bila puna", rekao je Vučićević, istaknuvši da je tada imao strašne bolove.

Svjedok je kazao da je optuženog Čeču poznavao od ranije iz viđenja, te da su neki civili pričali za njega kako je znao biti nasilan i da se njega treba pripaziti, a prvi put ga je izbliza vidio 18. septembra 1992. godine.

"Za zadobijene povrede smatram odgovornim Ibru Čeču", istaknuo je Vučićević.

U optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu navodi se da je Ibrahim Čečo, nekadašnji pripadnik Armije BiH (Armija muslimanske BiH), 18. septembra 1992. fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti koji su kopali rovove na lokalitetu naselja Dobrinja V.

Optuženi Čečo, smatra Tužilaštvo, šamarao je dva civila i udarao ih šakama po glavi i tijelu, te ih, zajedno s vojnicima pod nadimcima "Šeki" i "Zoka", odveo u podrumske prostorije na Dobrinji, gdje su im naredili da legnu i nastavili zlostavljanje.

"Čečo je nogama, na kojima je imao vojničke čizme, nanio više udaraca oštećenom S. V. u predjelu grudnog koša, od čega je on izgubio svijest i zadobio teške tjelesne povrede, kao što su prijelomi nekoliko rebara", navedeno je u optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Hamza Žujo, vještak medicinske struke, sačinio je nalaz i mišljenje o teškim tjelesnim povredama koje je zadobio oštećeni. Nalaz i mišljenje sačinjeni su na osnovu medicinske dokumentacije iz Vojne bolnice na Dobrinji, gdje je Vučićeviću ukazana ljekarska pomoć.

"Prijelomi šestog, sedmog i osmog rebra su teške tjelesne povrede, dok su mnogobrojna nagnječenja po tijelu lake tjelesne povrede. Povrede su mogle nastati tupinom zamahnutog mehaničkog oruđa, mada se ne može isključiti da su nanesene zamahnutom obuvenom nogom u cipeli povrjedioca", kazao je vještak Žujo.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, vještak Žujo je rekao da ne isključuje mogućnost da je prijelom rebara mogao nastati i padom na rub kade.

Aida Ćatović, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, na ovom suđenju uložila je i nekoliko materijalnih dokaza, među kojima je i nalaz i mišljenje vještaka.

Optuženi Čečo se brani sa slobode.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. april ove godine, kada je planirano da Odbrana iznese prijedlog svojih dokaza.

A. S.
Idi na stranu - |listaj dalje|