fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 72054 - 28.07.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Zoran Blagojević - Heto


Moje sjećanje o Hetinoj pogibiji je upravo ovako kako to opisuje "F16 Brioni" i u to ne sumnjam. Ne sjećam se tačno mjesta pogibije, ali eto F16 Brioni ima i taj podatak. Pričalo se tada da je Heto sjedio ispred rova, čistio pušku i da ga je pogodio snajperski hitac.

Šta mene buni u svemu tome? Pošto smo samo dvadesetak dana prije toga doživili velike gubitke na Žući, u kojem smo imali puno poginulih i zarobljenih. Ti gubici 8. juna '92 su prouzrokovani velikim dijelom nepažnjom boraca na liniji, pa to zbunjuje da je Heto ima hrabrosti da sjedi ispred rova i čisti pušku.

U to vrijeme muslimani nisu imali artiljeriju pa su vršili nasilna izviđanja da ustanove naše položaje a onda bi se pritajili neko vrijeme. Povremeno bi se približili onim mjestima za koja znaju da su naši rovovi pa bi iznenada napadali.

Zato me zbunjuje da Heto imao hrabrosti da čisti pušku ispred linije, pogotovo što smo na svim dijelovima linije postali puno oprezniji nego što smo bili do tada! To je bilo vrijeme dok smo očekivali da će se potpisati mir i napraviti politički dogovor.

Na kraju da kažem da ne sumnjam u tačnost informacija koja dolazi sa više pravaca. Zbog toga sam i rekao da Nešo provjeri svoju tvrdnju, koja je po onome kako se i ja sjećam. Nemojte mi zamjeriti zbog toga jer želim da se podaci koje unosimo budu što je moguće tačniji!
Idi na stranu - |listaj dalje|