fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

visoko - 71896 - 23.07.2012 : Delija Zvornik - best (0)

Rovovi u Čekrčićima


Pročitah članak koji govori o samom početku rata u Visokom i nisam mogao da se čudu načudim onoj priči da je u Čekrčiće dovožen beton za bolje utvrđivanje srpskih položaja.

Ma kakav beton "kukavče sinji", pa mi smo najveći dio ljudstva izgubili upravo zbog plitkih tranšea i loše urađenih rovova, što je posebno bilo izraženo na početku rata. Naši rovovi su bili sačinjeni od zemlje i balvana, a ko je imao još koji "sljever" to je bila premija.

Po završetku rata su mnogi Visočani, a posebno vaši borci, pohrlili da vide te "strašne betonske rovove" uvezane sa "izbetoniranom mrežom tranšeja", a čak se spominjao i nekakav lift kojim se naši borci spuštali u zemlju za vrijeme vašeg granatiranja. Međutim, šta su našli? Mogli su samo da vide obične rovove sa po dvadesetak metara tranšeje sa svake strane, par običnih zemunica, a tek kada su vidjeli koliki je bio razmak između rovova nisu mogli da vjeruju svojim očima! Eh, kako bih volio da sam mogao vidjeti te njihove zabezeknute face!

Inače, ne znam koliko poznaješ taj predio, ali ti mogu reći da je od rova na Čekrčićkom mostu pa do rova u "Tuku" bilo preko 300 metara, a da je od rova u "Tuku" do rova na "Kominu" bilo nešto manje od 300 metara, od rova na "Kominu" do rova na "Počivalu" takođe ogromna rupa...

Kada sam nedavno bio u Čekrčićima, a naravno da sam morao i to da obiđem, uhvatila me je jeza kako nas niste češće napadali diverzijama kojih sam se najviše bojao. Doduše, pokušali ste i to par puta ali nas je neka luda sreća i dragi Bog spasao pa smo vas svaki put slučajno otkrivali (najpoznatiji je događaj kada smo vašu diverziju otkrili uz pomoć običnog goluba) i uništavali. Međutim, da ste češće pokušavali mislim da bi sigurno prošli.

Mi smo igrali na onu narodnu "da su u straha velike oči" jer ste dosta puta dobili po nosu pa se više niste smjeli upustati u bog zna kakve vratolomije.

Jako me interesuje, ako znaš nešto više o tome, zašto ste se povukli iz reona "Kopača" koje ste zauzeli sa jedinom uspjelom diverzijom. Tom prilikom su se naši povukli preko Bosne. Napominjem da je tada general Ratko Mladić bio u Selu i u toku borbe je rekao da će taj dio pasti ali da se mora vratiti po svaku cijenu.

Kada smo krenuli u kontranapad zatekli smo prazne rovove, doduše ne potpuno prazne. U jednom rovu smo našli jednog našeg borca koji se u međuvremenu vratio sa neke slave i nemajući pojma šta se sve desilo i da je sve palo raspalio je na svoje stražarsko mjesto i zatekao potpuno praznu liniju. Bilo mu je čudno pa je vezom zvao komandu. Naravno, mi smo mislili da je zarobljen i da su ga muslimani natjerali da nas namami u klopku. Na kraju bi sve ovo ispalo i malo komično da u tim borbama nismo izgubili svoja četri heroja, neka im je vječna slava!

Poštovani prijatelju,

kad napisa ovako dobar članak, što bar ne nabroja imena te četvorice poginulih. Vjerovatno misliš na 22.08. 1992. godine kada su poginuli:

  1. Vukičević (Novica) Željko
  2. Lalić (Mlađen) Miodrag
  3. Mirić (Vaso) Tihomir
  4. Mirić (Momčilo) Miloš


Kažem, vjerovatno misliš na taj datum jer je 5.3.1993. godine u Krčevinama poginulo pet naših boraca:

  1. Vanovac (Pero) Branko
  2. Milanović (Veseljko) Drago
  3. Jeftić (Strajo) Petar
  4. Jovanović (Mlađen) Radomir
  5. Antić (Ostoja) Mirko


Mislim da je neko već objasnio zašto muslimani nisu mogli da zadrže te rovove. Poenta je da su oni bili kao na dlanu otvoreni prema našoj artiljeriji pa nisu mogli da tu da tu ostanu. Detaljnije o ovome možeš pročitati u rubrici "Ilijaški Nemanjići".
Idi na stranu - |listaj dalje|