fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 71864 - 22.07.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

Tomo Milović - zaboravljeni heroj


Tomo Milović je bio čovjek koji je puno učinio da Vogošća ostane srpska. U onim teškim danima sa početka rata, kada su Srbi iz naselja, zbog medijske propagande, stidno i krišom od svojih komšija dolazili po vojnu opremu i naoružanje, Tomo je sa ponosom obavljao te zadatke i bio jedan od glavnih tvoraca moje prve jedinice, Prve čete Vogošćanskog bataljona.

U ta teška vremena kapetan Zoran B. je bio komandir čete a stariji vodnik Tomo Milovič njegov zamjenik, alfa i omega svih zadataka. Kao rezervni podoficir nije bio potkovan nekim vojnim znanjem, ali je to nadoknađivao vrijednim radom.

Bio je samac i sav život je posvetio ratnim obavezama! Poginuo je a da se njegove zasluge za srpsku Vogošću i njegovo ime tako lako zaboravilo! Veliki grijeh i šteta, jer Tomo je bio iz Goražda i nije imao u Vogošći neke velike prijatelje koji bi veličali njegov učinak!

Nakon što je rat počeo, na komandna mjesta su isplivali "sposobniji" da komanduju i on se povukao iz komandujućeg kadra.

Danas, nakon toliko godina, nemamo informaciju ni gdje leže kosti našeg heroja, koji je položio svoj život za odbranu Vogošće i Republike Srpske!

Vječna ti slava Tomo Miloviću!
Idi na stranu - |listaj dalje|