fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilidza - 71758 - 17.07.2012 : Jovan Vlasenica - best (2)

Ilidža, Betanija, srpski dobrovoljci


Nadam se da mi stalni učesnici portala koji su bili sudionici na najvrelijem sarajevskom ratištu neće uzeti na zlo što uzimam za pravo da istražujem dešavanja na tom ratištu.

Pričalo se da je u samim počecima, od kraja maja bilo mnogo anarhije u srpskom vojnom rukovođenju i bilo je mnogo "samostalnih komandanata". Naročito je isticana Ilidža i onaj Kovač koji danas daje intervjue federalnim medijima i pljuje po Ilidžancima da bi oprao sebe.

Ilidža je ipak bila srpski beton i uprkos anarhiji u samim počecima bilo je sasvim dovoljno ludih mladih momaka koji su znali kao treba zaustaviti Juku i njegove kriminalce prilikom juriša na Ilidžu 1992. godine.

Hvala uredniku portala na objavi imena poginulih prilikom juriša sa 2 vozila. Koliko sam ja uspio da povežem to je bilo oko 17. 06. 1992. godine

E sad u tim samim počecima bilo je raznih avanturista i domaćih "ekscentrika". Primjera radi, čuo sam za Mongu sa Ilidže, mislim da se zvao Siniša, a za onaj poduhvat s vozilima poželjan je bio svako pa makar bio i nestaško. Ipak, mora im se priznati da su bili heroji.

Ovo nagađam jer po odgovoru urednika Tomića prilikom objave njihovih imena kontam da je bilo i ekscentrika u toj akciji.

Za akciju kod 11 plavih na Grbavici znam da su učestvovali specijalci 1. romanijske brigade a muslimani su, poput decembarske akcije iz 1992. godine na Betaniju, na televiziji brujali da se radi o 63. padobranskoj. I sam sam mislio, na osnovu muslimanske propagande da je bilo barem 500 specijalaca iz Srbije u akciji na Betaniju, a ustvari radilo se o jednom uobraženom, narcisoidnom karijeristi pod imenom Stupar koji je doveo 50-tak specijalaca. Uprkos tome, muslimani su udarili propagandu da je došla 63. niška i ja sam doskora mislio da je tom prilikom na Betaniji bilo na stotine specijalaca iz Srbije.

Eto to je ta "agresija" Srbije na BiH sa šačicom specijalaca koji dođu na 20 dana a zatim odu. Koliko se puta ova ista slika ponovila na sarajevskom ratištu i u kojem broju?

Sa druge strane, Tuđman je slao bojne tj. bataljone i sedam gardijskih brigada koji su mjesecima boravili na bosanskim ratištima...

Vječna slava svim srpskim dobrovoljcima koji izginuše u ratu. Moram priznati da ih je bilo premalo, ali ipak dovoljno da o njima ostane zapis.
Idi na stranu - |listaj dalje|