fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 71640 - 14.07.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

Tomo Milović


F16 Brioni je pomenu ime Tome Milovića. Bio bi grijeh a ne pomenuti ime, čovjeka koji je bio glavni tvorac prve čete Vogošćanskog bataljona.

U ono vrijeme dok se sve još uvijek radilo u ilegali, Tomo je bio alfa i omega za naoružavanju i postavljanju odbrane na pravcu prema Omladinskoj ulici. Živio je kao samac u "Hotelu Biokovo" i kada je nastalo nepovjerenje prema muslimanskim političarima i narodu, Tomo je ozbiljno shvatio nastalu situaciju i preuzeo na sebe veoma odgovornu ulogu, da formira prvu četu, podjeli naoružanje i opremu i uvede borce u zamišljenu liniju razgraničenja prema muslimanskoj teritoriji koja je bila već dogovorena sa muslimanskim političarima na nivou Opštine Vogošća.

U to vrijeme Tomo je radio neprekidno, dan i noć

Kada je prva četa bila več uveliko formirana i spremna za najteže zadatke, Tomo Milović se samoinicijativno povukao sa funkcije zamjenika komandira čete, iz meni nepoznatih razloga, i počeo je da na liniju izlazi kao obočan borac.

U jesen '92, mislim da je to bio oktobar, počelo je granatiranje naše linije od strane muslimana. Jedna granata je pala u blizini rova broj sedam u kojem se tada nalazio Tomo Milović, i tom prilikom ga usmrtila.

Tomo Milović je bio veoma hrabar borac, zbog čega je za svoj rad i hrabrost zaslužio da njegov ime bude upisano zlatnim slovima u istoriju srpskog naroda.

Tomo Miloviću, prvi moj komandire, neka ti je vjećna slava i hvala za sve što si učinio za svoj narod!
Idi na stranu - |listaj dalje|