fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 71608 - 13.07.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Čovjek sa biblijom


Mila,

imaš odlično pamćenje! Nakon onoga što si napisala prisjetio sam se sledećeg:

Vjerovatno je to ona ista osoba koju sam i ja poznavao, isto kao i svi ostali borci u Vogošći! Njegovo pravo ime sam zaboravio, ali ću napisati neke podatke koji će posjetioce ovog foruma asocirati o kojoj se osobi radi.

Zapravo, taj čovjek je nekada bila islamske vjeroispovjesti. Nisam siguran, ali mislim da je bio u braku sa Srpkinjom. Nije mi poznato ni da li se i prešao na pravoslavlje ali znam da je u ratu koristio srpsko ime. Ima je malo dužu, tamno smeđu kosu a nosio je i dugačku gustu bradu. U rukama je stalno imao bibliju, i kao takav je ostavljao utisak da je pravoslavni sveštenik.

Malo je onih koji su znali da je taj čovjek nekada bio musliman a mi koji smo to znali o tome nismo razgovarali sa našim saborcima.

Ja lično mislim da je on bio dobar čovjek, što se u razgovoru sa njim moglo osjetiti. Bio je veoma pošten i pouzdan, što je u ratu bilo veoma važna stvar. Počeo je jedno vrijeme redovno da izlazi sa nama na liniju "Ugorsko".

Kada je Savo Guzina organizovao ratne novine, "Vogošćanski bilten", pošto je, čovjek o kome pišem, od prije rata radio kao novinar, Savo ga je uzeo da mu pomaže u novinarskom poslu. Savo ga je lično poznavao još od prije rata, pa je pokušao da mu na taj način pomogne i tako se odužio svima nama!

Mnoge tekstove koji su se pojavljivali u "Vogošćanskom biltenu" je pravio upravo on. Najčešće je on lično pravio intervju sa srpskim junacima tog vremena.

Nakon rata sam čuo od osobe sa kojom sam bio u bliskom kontaktu, da je upoznao tog čovjeka negje u Americi i da mu je on pričao o meni sve najbolje i ja mu se na tome putem ovog foruma od sveg srca zahvaljujem!

Mislim da taj čovjek, danas nosi svoje pravo ime i prezime, koje je imao od prije početka rata.

Usput da kažem da je "Vogošćanski bilten" bio od velike važnosti za moral i informisanje, kako boraca tako i građana Vogošće. U to ratno vrijeme je mali broj ljudi je bio nagrađivan sa ordenom ili pohvalom od vojne komande, za svoje junačke podvige, pa je bilten objavljivajući tekstove iz tog vremena, bio i jedan vid nagrađivanja boraca o kojim se pisalo. To je bio jedini naćin da se čovjek osjća da neko cijeni njegov trud i rad!

Ovom prilikom želim da se zahvalim svima iz tima: Savo, Perić, Miki, nekoliko djevojaka i svi ostali koji su radili na izdavanju "Vogošćanskog biltena" i redovno nas izvještavali u tim teškim uslovima života.
Idi na stranu - |listaj dalje|