fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

kosovo_rat - 71206 - 30.06.2012 : Nenad Grujic Beograd - best (1)

Uništili smo Atlansku brigadu


Penzionisani general Božidar Delić, jedan od ključnih svedoka odbrane Slobodana Miloševića: "Uništili smo im Atlantsku brigadu!"

Nismo 1999. bili zasuti bombama samo iz vazuha, pešadijski i tenkovski napadani samo iz Albanije.

Akcijom "Strela" uništili smo im Atlansku brigadu!

  • S: Gotovo svakodnevno, pojavljuju se memoari ljudi koji su direktno učestvovali u agresiji na SRJ. Nedavno je izašla knjiga Veslija Klarka, pa je mnogo toga jasnije o ratu na KiM i u čitavoj, nekadašnjoj SFRJ.

  • B. D: Memoari Veslija Klarka otkrivaju istinu o nama, našoj vojsci i njenoj snazi, njenom oficirskom i vojničkom kadru. Klark u memoarima govori o njihovoj taktici, o našem suprotstavljanju. Evo, ja ću mu preko vašeg lista na neka njegova pitanja odgovoriti. Često se govori da smo u ratu povređivali granicu Albanije. Naravno da smo to u manjem obimu činili kada je rat tek počeo, i to na delovima granice koji su za nas bili nepovoljni. Kada se govori o agresiji na SRJ, zanemaruje se činjenica da nas je NATO napao iz vazduha, a Albanija sa kopna. Albanska armija aktivno je učestvovala u agresiji, koristeći artiljeriju i tenkove. Samo u mojoj zoni bilo je više tenkovskih napada. A, teroristi nisu imali tenkove. Dakle, to su bili tenkovi albanske vojske, koje smo mi uništili. Vojska SRJ, kojom srpski narod mora da se ponosi, čvrsto je držala granicu sa Albanijom. Ovo govorim zbog onih Srba, koji tvrde da rata maltene nije ni bilo. A bilo je žestokih pešadijskih napada. Imali smo dosta gubitaka u ljudstvu, a što se rat nije proširio na ostatak Srbije, trebalo bi zahvaliti našoj hrabroj vojsci. Narod mora da zna, da je tokom višemesečnog rata na KiM, koji je počeo mnogo pre '99. godine, njegova vojska trpela udare na prednjoj liniji. Moji vojnici nikada neće zaboraviti operaciju koju su NATO zlikovci osmislili 9. aprila 1999, kada se iz Albanije krenulo u žestoke napade ne bi li se pešadijski umarširalo. Ta operacija je trajala do kraja aprila. Usledila je akcija "Strela" u maju, i tu su agresori pretrpeli strašne gubitke. Klark priznaje, da je u tim napadima učestvovala i brigada Albanaca iz SAD, naravno, i Amerikanci. Bila je to Atlantska brigada. Posle ovog sloma nisu se više oporavili, pa je NATO još žešce navaljivao avijacijom. Sve smo izdržali, a danas, umesto da Srbi i Crnogorci odaju počast svojim junacima, oni ih sramote.

  • S: Ko sramoti vojsku tadašnje SRJ?


  • B. D: To čine oni koji nisu učestvovali u odbrani ove zemlje i naroda. Pošten svet i junaci ćute. Brzo ce nepravda biti ispravljena, to se već u vazduhu oseća. Oni koji negiraju našu vojsku i pričaju o njenom porazu, nailaze na demanti upravo NATO komandanta Veslija Klarka, koji za operaciju "Strela" u memoarima kaže, da je Amerika u nuždi morala da upotrebi strateške bombardere B-52 na Paštriku, zatim B-1, kao i izuzetno precizne dalekometne rakete. U knjizi "Moderno ratovanje", Klark na 50 strana govori o akciji "Strela". Sve se to dogadalo ispred moje brigade. Kada sve izrečeno o nama čitamo, a piše naš protivnik, možemo da budemo ponosni. Klark navodi da nas je napala najmoćnija sila sveta, 600 puta jača od nas, a ja sam ispred te sile imao brigadu od 14. 000 ljudi, i sada znam da sam sa tim mladim vojnicima i dobrovoljcima bio veliki problem za tu silu. Na jednom mestu u knjizi Klark kaže Šortu, komandantu vazduhoplovstva NATO: "Probudi koga god možeš u Pentagonu, hitno obezbedi angažovanje strategijske avijacije B-52 i bombardera B-1, jer moramo podržati OVK na vrhu Paštrika. Ako padne taj vrh, za njega ćemo platiti američkom krvlju".

    Mnogi su danas skloni da kažu, da je NATO mogao sve, a nije hteo?

    Za Novaka Alimpića
  • Idi na stranu - |listaj dalje|