fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_zvornik - 71183 - 29.06.2012 : Hadži Jovan Vlasenica - best (0)

Glođansko brdo


Ako mogu da dodam na temu Zeničani jedno veliko stradanje kompletne čete, 126 ljudi iz sastava Zvorničke brigade VRS, 6 novembra 1992. na lokalitetu Glođansko brdo, širi rejon zvorničke Kamenice u blizini Cerske i Konjević polja.

Mislim da je među stradalima bilo i Zeničana jer je cijela četa većim djelom bila sastavljena od izbjeglica pristiglih u Zvornik iz raznih krajeva.

Ovaj događaj je i dan-danas ostao pod velom misterije(kao i većina drugih na Biračko-podrinjskom ratištu).

Zastrašujući poraz VRS, vjerovatno najvećih razmjera u čitavom Podrinju u toku prošlog rata jer je za jednu noć poginulo 126 boraca.

Po mojim saznanjima, napad se desio istoga dana kada je Naser došao u Konjević Polje sa svojom udarnom ekipom da uhapsi, a kasnije i likvidira svog rivala Nurifa Rizvanovića.

Nakon što je tokom dana uspio u svojoj nakani, opijen uspjehom skuplja ekipe iz Konjević polja i Cerske, koje su bile najelitnije u čitavoj tzv. Srebreničkoj subregiji, i tokom noći udara na položaje VRS na Glođanskom brdu.

Što se dalje događalo mogu ispričati samo učesnici s druge strane jer sa srpske strane niko nije preživio. Nastradala je komletna četa.

Otprilike, po saznanjima linija je relativno brzo pukla i srpski borci su se našli u okruženju i najveći dio njih su živi uhvaćeni. Nakon višesatnog mučenja svi su zvjerski ubijeni na načine nezamislive normalnom umu: razna sakaćenja, odsjecanja glava i udova, nekoliko leševa je nađeno na ražnju obmotano lancima, zakucavanje ekserima za drvo...

Definitivno, najmonstruoznije i najbrutalnije egzekucije u cijeloj BiH su izvršene u zoni dejstava Naserove subregije i imam dojam da su mujdžosi za njih bili male mace u korištenju handžara i mašti i idejama kako što svirepije patiti ljudsko tijelo.
Idi na stranu - |listaj dalje|